Meldkamer

De Meldkamer Arnhem-Nijmegen was tot 21 maart 2023 als gemeenschappelijke meldkamer onderdeel van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Centralisten van ambulance, brandweer en politie zaten fysiek bijeen en namen rechtstreeks de meldingen aan die via alarmnummer 112 binnenkomen. Per 21 maart is de meldkamer in Arnhem overgegaan in de grote Meldkamer Oost-Nederland, in Apeldoorn. Vanuit deze meldkamer wordt nu de brandweer, politie en ambulancezorg in Gelderland-Zuid aangestuurd.

Spin in het web
De meldkamer is de spin in het web voor alle spoedeisende meldingen en verbindingen. Vanaf deze centrale plek wordt, door snel en efficiënt samenwerken, onmiddellijk gereageerd als iemand in nood verkeert of hulp nodig heeft. Als er sprake is van een groot incident waarbij meerdere hulpdiensten nodig zijn, is onderlinge afstemming en samenwerking in een snel tempo op de meldkamer vaak van levensbelang.

Foto van centralisten aan het werk in de meldkamer

Meldkamer Oost-Nederland (MKON)
De Meldkamer Oost-Nederland is een van de straks tien meldkamers van het landelijke netwerk van meldkamers in ons land. De regio's Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden, IJsselland, Twente en Gelderland-Zuid wonen en werken samen in het splinternieuwe meldkamergebouw aan de Europaweg in Apeldoorn. Het verzorgingsgebied van de MKON bestaat dan uit de provincies Gelderland en Overijssel met in totaal 76 gemeenten. De MKON bedient daarmee het grootste gebied, in vergelijking met de negen andere meldkamers in Nederland.

undefined

Het nieuwe gebouw van de Meldkamer Oost-Nederland aan de Europaweg in Apeldoorn. Tekening: architectenbureau Cepezed Delft. 

De volgende organisaties werken samen in de MKON:
-> vijf veiligheidsregio’s voor hun brandweer- en calamiteitencoördinatiefunctie (multi), te weten Veiligheidsregio IJsselland (VR IJsselland), Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG), Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM), Veiligheidsregio Gelderland Zuid (VR GZ) en Veiligheidsregio/Brandweer Twente;
-> vijf Regionale Ambulancevoorzieningen (RAV’s), te weten Ambulance IJsselland, Witte Kruis, RAV Gelderland-Midden, RAV Gelderland-Zuid en Ambulance Twente;
-> twee diensten van de politie, te weten de Dienst Regionaal Operationeel Centrum (DROC) Oost-Nederland (met meldkamerfunctie) en de Dienst Regionale Informatie Organisatie (DRIO) Oost-Nederland (met het Real Time Intelligence Center (RTIC));
-> een bijzonder en nieuw onderdeel binnen de politie met een multidisciplinaire opdracht, te weten de Landelijke Meldkamer Samenwerking (LMS) Oost-Nederland die de ondersteunende meldkamervoorziening, zoals de ICT en de huisvesting, realiseert.

Deel deze informatie via: