Voor kinderen

Best spannend, als je een ambulance met loeiende sirene en zwaailichten voorbij ziet rijden. Want waar gaat de ambulance naartoe? Hoe weet het ambulanceteam waar hun hulp nodig is? En wie zitten er eigenlijk op de ambulance? 

De ambulance
Als het moet, kan de ambulance binnen een kwartier bij de patiënt zijn. Als de ambulance met spoed rijdt, dan zet de chauffeur de sirene en zwaailichten aan. Zo weet het andere verkeer dat ze opzij moeten voor de ambulance.

Ken jij het geluid van een ambulance al?

Als de ambulance spoed heeft, hoeft de chauffeur zich niet aan alle normale verkeersregels te houden.

Een ambulancechauffeur mag:

  • Doorrijden bij een rood stoplicht
  • Borden en signalen negeren
  • Over de vluchtstrook
  • Over de trambaan
  • Harder dan 40 kilometer per uur rijden dan de andere auto’s
  • Tegen het verkeer in rijden

Natuurlijk zorgt de chauffeur er altijd voor dat hij of zij goed op de weg let. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat we ongelukken maken.

112 bellen
Als er iets ergs is gebeurd, dan kun je hiervoor een speciaal nummer bellen: 112. Degene aan de telefoon vraagt of je de politie, brandweer of ambulance nodig hebt. Als er een ambulance nodig is, word je doorverbonden met de Meldkamer Ambulancezorg.

Je krijgt dan iemand aan de telefoon die vraagt wat er is gebeurd. Dit is een verpleegkundig centralist. Hij of zij heeft verpleegkunde gestudeerd en beslist of de ambulance uitrijdt en of dat met spoed moet gebeuren. Als er inderdaad een ambulance nodig is, wordt de ambulance die het dichtstbij is, naar je toegestuurd.

Zelf doen?

Meer zin om een kleurplaat of een puzzel te maken? Of 'zoek de verschillen'! Je weg door het doolhof naar het ziekenhuis vinden kan ook.

undefined

Deel deze informatie via: