Crisiscommunicatie

Als er een ramp of crisis is in de regio, gebruikt de VRGZ een aantal kanalen om u als inwoner van informatie en handelingsperspectieven te voorzien.

X
Is er sprake van een calamiteit of crisis in de regio, dan worden pers en publiek via de officiële X (Twitter) accounts van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid: @CrisisGLZ en/of Politie Gelderland: @POL_Gelderland geïnformeerd en voorgelicht. 

Facebook
De berichten op X worden ook geplaatst op het officiële Facebookaccount van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid: https://www.facebook.com/CrisisGLZ/ 

NL-Alert
Ook NL-Alert kan ingezet worden als er een noodsituatie is en u als inwoner snel moet weten wat er aan de hand is en wat u wel of niet moet doen. Met NL-Alert kan de crisisorganisatie u met een tekstbericht op uw mobiele telefoon informeren, bijvoorbeeld als er bij u in de buurt een grote brand is of als er een explosie dreigt. 
Kijk op nl-alert.nl of uw mobiel al geschikt is voor het ontvangen van NL-Alerts. Als dit zo is, stel uw telefoon met de instelhulp dan in op NL-Alert. Klik hier voor meer informatie over NL-Alert.

Sirene
Als de sirene gaat, dreigt er gevaar. Er is dan beslist meer aan de hand dan stank of een prikkelende lucht. De sirene waarschuwt alleen mensen in het gebied waar gevaar dreigt. Hoort u de waarschuwingssirene, dan is hij dus voor u bedoeld. Het is dan belangrijk dat u weet wat u moet doen.

1. Ga naar binnen
2. Sluit ramen en deuren
3. Luister naar de rampenzender

Calamiteitenzender Gelderland-Zuid
Omroep Gelderland is de officiële calamiteitenzender van de VRGZ. Dat betekent dat de Veiligheidsregio tijdens een ramp of crisis zendtijd (89.1 Mhz en 99.6 Mhz) heeft om korte berichten voor het publiek uit te zenden. Omroep Gelderland

Websites 
Daarnaast kunnen ook de speciale websites crisisglz.nl en landelijke crisiswebsite www.crisis.nl ingezet worden bij zeer grote calamiteiten. Beide sites worden pas actief als ze noodzakelijk zijn. Als ze gebruikt worden, zal dit ook duidelijk gecommuniceerd worden via de andere kanalen.

Publieksinformatienummer
Ook kan er een publieksinformatienummer komen; dit telefoonnummer wordt bekend gemaakt via de website en de calamiteitenzender.

Informatie over het coronavirus? Raadpleeg dan GGD Gelderland-Zuid het RIVM de Rijksoverheid

Meer over NL-Alert:

Animatie van een NL-Alert

Deel deze informatie via: