Kijkje achter de schermen bij de opvang en spreiding van vluchtelingen in Gelderland-Zuid

Op donderdag 21 april publiceerden we de meest recente cijfers over de opvang van vluchtelingen in onze regio. Achter deze cijfers zit een heel verhaal. Niet alleen van de vluchtelingen zelf, maar ook van degenen die werken aan opvang voor deze vluchtelingen. Daarom geven we een kijkje achter de schermen door een interview met collega Merel, adviseur GHOR binnen de sector Crisisbeheersing. Samen met een klein team zet zij zich elke dag in voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Op dit moment worden er ongeveer 1.000 vluchtelingen opgevangen in de (crisis)noodopvanglocaties. Hoe zorg je ervoor dat iedereen goed opgevangen wordt? En dat zij geholpen en ondersteund worden?

Crisisnoodopvang
Al enkele weken komen veel Oekraïense mensen naar Nederland, gevlucht voor het oorlogsgeweld. De projectorganisatie voor deze mensen is ingericht onder leiding van twee operationeel leiders, om (vooralsnog) 2.000 Oekraïense vluchtelingen op te kunnen vangen. De belangrijkste taak was in het begin vooral om de crisisnoodopvang geregeld te krijgen. Hiervoor ging Team Locaties op zoek naar grote locaties, waar veel mensen tegelijk opgevangen kunnen worden.

De meeste vluchtelingen zijn eerst opgevangen in zo’n crisisnoodopvang. In de regio Gelderland-Zuid zijn snel drie plekken gerealiseerd. De Jan Massinkhal in Nijmegen biedt plek aan 500 mensen. In Beuningen is in sporthal de Tinnegieter plek voor 250 mensen. Een sporthal in Aalst biedt nog eens opvang aan 200 mensen. In de jan Massinkhal worden nu ook 100 asielzoekers uit Ter Apel opgevangen omdat die anders geen verblijfplaats hadden.

Het openen van een locatie
Zodra er een locatie was gevonden, coördineerden Merel en haar collega’s vanuit het RCVS (Regionaal Coördinatiecentrum Vluchtelingenspreiding) wie welke taken op zich zou nemen. Iedere locatie heeft bijvoorbeeld een locatiemanager. Ook moet de buurt geïnformeerd worden en moet er een locatietelefoonnummer komen. Daarnaast wordt er gezorgd voor beveiliging en materialen. Er zijn bijvoorbeeld veel matrassen, bedden en sanitaire spullen nodig voor de vluchtelingen. Veel vrijwilligers helpen bij het verzamelen van deze spullen. Ook worden spullen ingekocht samen met andere gemeentes. Door de 14 gemeenten in de regio Gelderland-Zuid zijn in totaal 131 locaties (crisis)noodopvang aangeboden. Daarvan zijn of worden er op dit moment 73 beoordeeld op geschiktheid door Team Locaties, gemeente, brandweer en ODR(N).

Matching van plekken en vluchtelingen
Vanuit de crisisnoodopvang gaan de vluchtelingen door naar de noodopvang. Er zijn zeven noodopvanglocaties geopend, waar 710 mensen terecht kunnen. Merel en haar collega’s bekijken welke mensen op welke plekken passen. Dat is geen makkelijke taak. Zo is een cruiseschip niet geschikt voor kinderen, maar ook niet voor de huisdieren die zijn meegekomen. De locatiemanagers van de crisisnoodopvang houden via lijsten bij welke mensen in welke crisisnoodopvang verblijven. Hier staat bijvoorbeeld op welke mensen bij elkaar horen en wat hun leeftijd is. Vanwege de privacy anonimiseren de gemeentes deze lijsten. De VRGZ kijkt vervolgens welke plek geschikt is voor welke mensen.

Zo wordt er gekeken welke mensen als eerste naar de noodopvang doorgestuurd kunnen worden en welke mensen bij elkaar moeten blijven. Maar Merel en haar collega’s kijken ook naar de leeftijd van de kinderen, omdat jonge kinderen bijvoorbeeld een locatie nodig hebben met kinderbedjes. Ook nemen ze mee of een gezin huisdieren heeft. En of er andere bijzonderheden zijn waar ze rekening mee moeten houden. Daarbij worden gezinnen wel eens zelf gevraagd met wie ze graag een kamer zouden willen delen, als er bijvoorbeeld oneven aantallen zijn. Er wordt zoveel mogelijk maatwerk geleverd.

Samenwerking
Er zijn inmiddels 42 collega’s van de VRGZ, GGD, gemeenten en partners betrokken binnen het regionale projectteam Oekraïne, náást de vele collega’s die binnen het gemeentelijke actieteam of de (crisis)noodopvanglocatie actief zijn. In het begin bestond de samenwerking met de GHOR vooral uit het volgen van de juiste richtlijnen en protocollen. Op dit moment is er vooral nog contact over bijzondere casussen. Zo kan er samen bekeken en besloten worden hoe mensen het beste geholpen kunnen worden. Er wordt nog elke dag hard gewerkt om alle vluchtelingen vanuit de crisisnoodopvang op een goede opvanglocatie te krijgen. Hoewel het lastig is, zetten Merel en haar team zich enorm in om de opvang zo goed mogelijk te regelen.

Lees meer over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne

Deel deze informatie via:

Nieuws