Huis familie van der Werf in gebruik genomen

Vandaag is op spectaculaire wijze ‘het huis van de familie Van der Werf’ in gebruik genomen. Deze ‘woning’ wordt na de zomer in iedere gemeente binnen de Veiligheidsregio ingezet om door middel van een unieke beleving mensen te informeren over brandveiligheid en vooral aan te zetten maatregelen te nemen om de eigen woning brandveilig(er) te maken.

undefined

Een oude container die bij grotere incidenten werd gebruikt als vergaderruimte, werd vorig jaar vervangen. Daarmee was een container beschikbaar die ingezet kon worden als voorlichtingsmiddel. Na een eerdere succesvolle samenwerking bij het ontwikkelen van de RedAlert (het voorlichtingsvoertuig van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid met een interactieve quiz) tussen het team Brandveilig leven en de 24- uurs dienst van Brandweer Nijmegen en het bedrijf Fireware, werd ook nu weer gezamenlijk de schouders eronder gezet. Dit resulteerde in een prachtige ‘woning’, die bezoekers in drie minuten tijd moeten doorlopen. In deze drie minuten moeten zij goed speuren naar mogelijk gevaarlijke situaties. Deze drie minuten zijn niet zomaar gekozen, het is de tijd die je daadwerkelijk hebt om te vluchten bij een brand in een woning. Na deze drie minuten staat de woning zo vol met rook, dat veilig vluchten steeds moeilijker wordt. Na afloop kunnen bezoekers vragen beantwoorden over wat ze hebben gezien en ervaren. Het doorlopen van de woning is een unieke beleving.  

undefined

Marcel Meeuse, manager brandweer bij de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid: ‘Met deze ‘woning’ willen we mensen heel gericht wijzen op het nut van het sluiten van binnendeuren, het maken van een vluchtplan en het ophangen van rookmelders. Met dit laatste punt sluiten we ook aan bij de rookmelderverplichting die op 1 juli 2022 van kracht wordt. Iedere woning moet dan voorzien zijn van werkende rookmelders.’

Na de zomervakantie gaat het huis van de familie Van der Werf op tournee en doet alle gemeentes in onze regio aan.

Deel deze informatie via:

Nieuws