Zwemmen in rivieren: levensgevaarlijk!

In 2023 rukte de brandweer in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ) 16 keer uit voor een persoon te water. In ca. 50% van de gevallen ging dat om mensen in de Waal. Daarom waarschuwt de VRGZ inwoners en recreanten om uit de rivieren te blijven en alleen te zwemmen op veilige plekken.

Gevaarlijke stroming in rivieren
De stroming in rivieren is sterk en onvoorspelbaar en zelfs ervaren zwemmers kunnen door de sterke stroming worden meegesleurd. Bovendien vormen onderwaterstromingen, koud water en onverwachte obstakels ernstige risico's voor zwemmers. Reden voor de Veiligheidsregio om voorafgaand aan de zomer extra te waarschuwen voor de risico’s van zwemmen in de rivieren.

Kies voor veilig water
Kies altijd voor veilige zwemlocaties, zoals zwembaden of goedgekeurde zwemwateren en blijf weg uit rivieren en kanalen. En zorg natuurlijk dat je zelf, je kinderen of je gasten goed kunnen zwemmen. Zwemles is een belangrijke vaardigheid voor waterveiligheid.

Springen van bruggen levensgevaarlijk
Het springen van bruggen in rivieren is levensgevaarlijk en ten strengste afgeraden. De diepte van het water kan variëren en onder het wateroppervlak kunnen zich obstakels bevinden die ernstige verwondingen kunnen veroorzaken. Ook kun je op een plek terechtkomen waar een sterke stroming is waardoor je de controle in het water kwijtraakt.

Bel 112 bij incidenten op het water
Als je getuige bent van een incident op het water, bel dan onmiddellijk 112. De brandweer kan blusboten, brandweerteams die speciaal getraind zijn om mensen te redden op en in het water (oppervlaktereddingsteams), duikers en onderwaterdrones inzetten om hulp te verlenen in en op het water. Daarin werkt Brandweer Gelderland-Zuid samen met haar buurregio’s.

De brandweer komt als dat nodig is, maar uiteraard willen we dat vooral voorkomen. Ga je zelf het water op met een boot? Draag dan altijd een goedgekeurd zwemvest.
Neem verantwoordelijkheid op en in het water
We roepen iedereen op om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar eigen veiligheid en die van anderen door onze waarschuwingen en tips ter harte te nemen. Onze hulpverleners komen als dat nodig is en zullen alles in het werk stellen om slachtoffers te helpen. Liever voorkomen we incidenten en daar daarvoor is het belangrijk dat inwoners en bezoekers hun verantwoordelijkheid nemen op en in het water.

Deel deze informatie via:

Nieuws