‘Wij kropen door het oog van de naald’: gezin uit Kerkdriel ontsnapt aan dood door koolmonoxidevergiftiging

In het kader van de campagne 'Stop CO-vergiftiging' delen verhalen van inwoners van onze regio die in aanraking zijn geweest met een CO-lekkage of vergiftiging. Vandaag het verhaal van Merel en Leon uit Kerkdriel. 

Merel en Leon wonen in Kerkdriel met hun twee zoontjes Leen en Ralf. Drie jaar geleden zijn ze in het huis komen wonen. Sinds een paar weken horen ze een klapperend geluid. Ze vermoeden dat het de takken van de notenboom zijn die dicht bij hun huis staat, maar toch vertrouwen ze het allebei niet. En dat is helaas terecht.

In de bewuste nacht horen ze om 05.15 uur in de ochtend een knal. Hoewel het past bij het klapperende geluid van voorgaande weken, vertrouwen ze het toch niet. Leon gaat bij de cv-ketel kijken, omdat zijn gevoel zegt dat daar iets niet klopt. Hij treft daar niks geks aan. Toch kan hij niet meer slapen, omdat hij zich ongerust maakt. Rond 06.45 uur voelt Leon dat hij hoofdpijn heeft en misselijk is: gelijk denkt hij aan koolmonoxidevergiftiging. Hij gaat naar beneden en draait de hoofdkraan van het gas uit. ‘Doordat ik bij Defensie zit, weet ik wat ik moet doen bij koolmonoxidevergiftiging en daarom gooide ik meteen alle ramen en deuren open om te ventileren’. Ondertussen wordt Merel ook wakker. Op weg naar het toilet raakt zij bewusteloos. Leon belt hierop 112, licht hun situatie toe en vraagt om hulp. Al snel verbreekt hij de verbinding om hun twee zoontjes van 3 en 5 jaar oud naar buiten te brengen. ‘Ik heb tegen de kinderen gezegd dat ze op hun stoel moesten blijven wachten totdat papa en mama er weer waren’. Terwijl Leen en Ralf in hun pyjamaatjes in de regen buiten op hun ouders wachten, gaat Leon Merel uit huis halen. Die komt ondertussen een beetje bij. Vervolgens komen brandweer, ambulance, politie en ter plaatse.

Veel te hoge waarde

De brandweer verricht metingen en treft ondanks het ventileren nog een veel te hoog waarde koolmonoxide in huis aan. Het hele gezin wordt door de ambulance meegenomen naar het ziekenhuis voor behandeling. Gelukkig wordt er in het ziekenhuis vastgesteld dat ze geen blijvende lichamelijk schade overhouden aan de koolmonoxidevergiftiging.

Rookafvoerkanaal oorzaak van de lekkage

Uiteindelijk bleek rookafvoerkanaal van de cv-ketel achter de kastenwand van de slaapkamer van Leon en Merel de boosdoener. De cv-ketel was 8 jaar oud en was in de jaren dat Leon en Merel in het huis woonden nog niet onderhouden. Het rookafvoerkanaal was ook niet bevestigd aan de wand, waardoor de buizen zijn gaan schuiven. Daardoor is er een lekkage ontstaan en kwam de koolmonoxide vrij.

Vertrouw op je gevoel!

Merel sluit het verhaal af: ‘We hebben zo veel geluk gehad! Leon wist meteen dat het koolmonoxidevergiftiging was en wat hij moest doen. Normaal is Leon om 06.30 uur al onderweg naar zijn werk. Ik had de symptomen niet herkend, omdat ik de gevaren van koolmonoxide nog niet kende. We zijn erg geschrokken door wat er gebeurd is en het zal nog wel even duren voordat we er weer vertrouwen in hebben dat alles veilig en in orde is’. Merel en Leon willen andere mensen waarschuwen met hun verhaal: ‘Vertrouw op je onderbuikgevoel als je de vage klachten van een CO-vergiftiging herkent. Laat op tijd je cv-ketel en rookafvoerkanaal controleren en hang een CO-melder op. Zo voorkom je dan ons verhaal jouw verhaal wordt!’

Voorkom koolmonoxidevergiftiging: laat je cv-installaties jaarlijks controleren en plaats een CO-melder!

Je kunt een koolmonoxidevergiftiging voorkomen door de cv-installatie, geiser of ander verwarmingstoestel jaarlijks door een erkend bedrijf te laten controleren en onderhouden. Plaats daarnaast een CO-melder om op tijd gewaarschuwd te worden als het tóch mis gaat.

> Lees via de CO-wijzer meer over het voorkomen en herkennen van CO-vergiftiging. 

Nieuws