Wees voorbereid op koude ‘stormmaand’ januari

Januari is gemiddeld de koudste maand in Nederland en dan kunnen we te maken krijgen met extreem weer. Hoe kun je je erop voorbereiden als het weer ineens omslaat?

Afgelopen jaren hebben we in Nederland te maken gehad met verschillende effecten van klimaatveranderingen. Denk aan zware stormen, hoosbuien, hitte en langdurige droogte. Deze onverwachte weertypen kunnen ons dagelijks leven ineens ontregelen. Daarom besteden we in januari aandacht aan overlast door neerslag, wind, sneeuw en ijs.

Stormmaand

Januari wordt ook wel de stormmaand genoemd. Dat komt omdat de kans op heftige stormen in deze maand het grootst is. Van alle zware stormen, stormen van tenminste windkracht 10, die ooit zijn gemeten in Nederland kwamen de meeste voor in januari. Ook kou, sneeuw en mist kunnen in deze maand voorkomen. Hieronder daarom per weertype tips op een rijtje. 

Storm of heftige regenval

Wat moet je doen bij storm of heftige regenval?

 1. Zorg allereerst voor je eigen veiligheid.
 2. Bel 112 bij acuut gevaar zoals risico op kortsluiting, instortingsgevaar of als je jezelf niet in veiligheid kunt brengen.
 3. Meld het bij je gemeente als er geen acuut gevaar is, zoals een verstopte riolering of een omgevallen boom in de berm.

Sneeuw

Een dik pak sneeuw kan voor veel overlast zorgen. Hoe kun je veilig de weg op als het sneeuwt?

 1. Zorg dat je zichtbaar bent in het verkeer.
 2. Maak alle ruiten van je auto goed ijsvrij als je de weg op gaat.
 3. Het is raadzaam om een deken in de auto te hebben, voor als je in de file terechtkomt.
 4.  Daarnaast kun je elkaar en de hulpdiensten ook een handje helpen door je stoepje sneeuwvrij te maken. Hiermee worden gladde situatie voorkomen en zijn de brandputten (ondergrondse brandkranen) ook direct zichtbaar.

Schaatsen

En ligt er ijs? Check dan heel goed of het dik genoeg is. Natuurijs moet toch al gauw een centimeter of 7 zijn om veilig op te schaatsen. Bij twijfel: niet op het ijs gaan! 

Zak je toch door het ijs, en kom je onder het ijs terecht? Volg dan deze tips op:

 • Geen sneeuw op het ijs? Zwem naar donkere gedeelte.
 • Wel sneeuw op het ijs? Zwem naar lichtere gedeelte.

Mist

Wat doe je als er mist is? Mist is gevaarlijk voor weggebruikers. Vooral dichte mist (minder dan 200 meter zicht) en plotseling opduikende mistbanken zijn verraderlijk.

Zo ben je goed voorbereid op de mist

 • Blijf, als dat kan, binnen.
 • Ga alleen de weg op als het echt nodig is.
 • Controleer regelmatig de (mist)verlichting van je auto.
 • Houd de weersberichten in de gaten en volg adviezen op.
Nieuws