Voorkom CO-vergiftiging

Op basis van de kijkcijfers van www.brandweer.nl blijkt dat ‘koolmonoxide’ als risico de meest gezochte zoekterm is geweest de afgelopen maand.

Reden om dit risico nog eens specifiek onder de aandacht te brengen, ook omdat jaarlijks gemiddeld elf personen in Nederland overlijden aan koolmonoxidevergiftiging. Nog eens honderdvijftig mensen belanden in het ziekenhuis. Koolmonoxide, ook bekend als CO, staat niet voor niets bekend als een sluipmoordenaar. Wanneer u het inademt, kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben.

De eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook voel je je verward, slaperig en je krijgt een versnelde hartslag. Bij een hoge concentratie koolmonoxide treden er ernstige symptomen op zoals: bewusteloosheid, coma, blijvende hersenschade met mogelijk overlijden als gevolg.

Voorkom CO-vergiftiging

co juli.png

De Brandweer heeft op haar website een duidelijke en uitgebreide pagina ontwikkeld specifiek voor het thema koolmonoxidevergiftiging. Op deze pagina staan praktische tips hoe u CO-vergiftiging kunt voorkomen, hoe koolmonoxide ontstaat en ervaringsverhalen van mensen die zoiets hebben meegemaakt. Ook vindt u op deze pagina meer informatie over koolmonoxidemelders en het juiste plaatsingsadvies.

Deel deze informatie via:

Nieuws