Verspreiding jodiumtabletten in Gelderland-Zuid

De Rijksoverheid wil dat Nederland goed voorbereid is op een eventueel ongeval met een kernreactor (een stralingsincident). De kans op een kernongeval is zeer klein. Kernreactoren voldoen aan strenge veiligheidseisen. Een kernongeval houdt zich niet aan landsgrenzen. Daarom zijn de zones aangepast waarbinnen mensen over jodiumtabletten moeten beschikken. Bij een kernongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Jodiumtabletten voorkomen dat het lichaam radioactief jodium opneemt. De overheid verspreidt in de week van 9 oktober 2017 jodiumtabletten aan 1,2 miljoen huishoudens in Nederland.

Regio Gelderland-Zuid en de verspreiding van jodiumtabletten
Rondom een kerncentrale is een eerste (20 km) en tweede ring (100 km) vastgesteld. In Gelderland-Zuid liggen er 9 gemeenten binnen de 2e ring. Deze gemeenten liggen binnen 100 km van de kerncentrales in Borssele en Doel (Belgie). Het gaat om de gemeenten Buren, Culemborg, Geldermalsen, Lingewaal, Maasdriel, Neerijnen, Tiel, West Maas en Waal en Zaltbommel. Kinderen tot 18 jaar die wonen in deze gemeenten ontvangen per post een doosje jodiumtabletten. Zwangere vrouwen ontvangen via gynaecologen en verloskundigen informatie en kunnen naar de apotheek of drogisterij gaan om een doosje jodiumtabletten te kopen.

jodium.png

Meer weten?
Het ministerie regelt de verspreiding van en de voorlichting over de jodiumtabletten. Wilt u hierover meer weten? Kijk dan op de speciaal ontwikkelde website www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl

Nieuws