Versier je straat brandveilig voor het EK

Met het EK voetbal en de Olympische Spelen in aantocht neemt de Oranjekoorts toe. Straten en huizen kleuren oranje. Brandweer Gelderland-Zuid waarschuwt de sportfans om de versiering wel veilig op te hangen, want niet alle soorten versieringen zijn veilig. De brandweer komt daarom met een lijst tips.

Oranje vlaggetjes

Slingers van de ene kant naar de andere kant van de straat ophangen. Het ziet er gezellig uit, maar de brandweer waarschuwt wel om de slingers hoog genoeg op te hangen. Ze moeten tenminste 4,20 meter van de grond hangen, anders kunnen auto's van de hulpdiensten er niet onder door. De brandweer vraagt er ook voor te zorgen dat de weg breed genoeg is.

Oranje bouwzeilen

Het is direct duidelijk dat je een oranjefan bent als je hele huis oranje gekleurd is met oranje bouwzeilen. Toch raadt de brandweer het af om dit te doen. Bij brand kan het zeil gaan smelten en daardoor druppelen. Dat zorgt er voor dat het vuur snel kan uitbreiden.

Let op met stroom

Schakel de stroom uit als er niemand meer in de buurt is. Let ook goed op dat de kabels niet beschadigd zijn. En gebruik je haspels? Rol deze dan helemaal uit, ook al heb je maar een klein stukje van de stroomkabel nodig.

Let op de brandkraan

Als je een straat versiert, zorg dan dat de brandkranen vrij zijn. De brandkranen liggen meestal in een stoep en zijn te herkennen aan een ijzeren deksel. Daar staat dan 'brandkraan' of 'hydrant' op.

Meer tips?

Ga dan naar de website van Brandweer Nederland

Deel deze informatie via:

Nieuws