Verbod op landbouwvoertuigen bij demonstraties in Nijmegen

Voorzitter Bruls van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid heeft met onmiddellijke ingang een verbod op landbouwvoertuigen bij demonstraties in Nijmegen ingesteld. Directe aanleiding hiervoor zijn enkele incidenten eerder deze week.

Afgelopen dinsdag kwam een grote groep landbouwvoertuigen vanuit de Achterhoek naar Nijmegen waar men in een stoet een woonwijk wilde inrijden om een brief te overhandigen aan Johan Vollebroek. Afgelopen donderdagavond kwamen landbouwvoertuigen vanuit de kant van Brabant in een groep naar Nijmegen om naar het Keizer Karelplein te gaan. En vrijdagavond laat is door de politie bij Cuijk een aantal mensen op landbouwvoertuigen tegengehouden die in de nacht naar het Keizer Karelplein wilden. In alle gevallen ging het om vooraf niet gemelde acties.

De optelsom van deze gebeurtenissen is voor voorzitter Bruls genoeg reden om nu in te grijpen: “Demonstreren op zich is en blijft in Nijmegen, mits tijdig gemeld en overlegd, gewoon toegestaan. Maar dergelijke onverwachte acties, waarbij zeker die van donderdagavond en vrijdagnacht geen duidelijk demonstratiedoel hadden, brengen een risico voor omwonenden met zich mee en belemmeren de doorgang voor hulpdiensten, zodat er feitelijk een gevaar voor de gezondheid kan ontstaan. Ook is de verkeersveiligheid in het geding. Ik heb daarom besloten het gebruik van landbouwvoertuigen bij demonstraties in Nijmegen nu even niet meer toe te staan”.

Het verbod op landbouwvoertuigen bij demonstraties blijft vooralsnog tot maandag 20 juli geldig.

Download het Besluit beperking demonstraties met landbouwvoertuigen (pdf)

Deel deze informatie via:

Nieuws