Verandering invulling opvangplekken Oekraïense vluchtelingen in regio Gelderland-Zuid

Ruim 1.230 vluchtelingen worden op dit moment opgevangen in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ). De drie locaties voor crisisnoodopvang en 18 locaties voor langdurige noodopvang bieden in totaal ruimte voor ruim 2.140 vluchtelingen. De komende weken komen hier nog bijna 1.500 opvangplekken op 25 locaties bij waardoor binnenkort 3.640 vluchtelingen in Gelderland-Zuid opgevangen kunnen worden. De crisisnoodopvanglocaties in Aalst, Beuningen en Nijmegen (goed voor 950 plekken) worden de komende weken afgebouwd. In plaats hiervan wordt er een ‘HUB’ ingericht voor de eerste opvang van vluchtelingen en zijn er locaties aangewezen die bij grotere vraag snel ingericht kunnen worden als crisisnoodopvang. 

Andere inrichting crisisnoodopvang
De crisisnoodopvangplekken in Aalst (De Maayenbogerd), Beuningen (De Tinnegieter) en Nijmegen (Jan Massinkhal) worden de komende weken gesloten. De Maayenbogerd sluit per 15 mei, de Jan Massinkhal sluit per 1 juni en in Beuningen sluit per 27 juni sporthal De Tinnegieter. De voornaamste reden hiervoor is dat er relatief weinig gebruik wordt gemaakt van deze crisisopvangplekken omdat er steeds meer noodopvanglocaties open gaan. Zo zijn er steeds zo’n 150 van de 950 beschikbare plekken in gebruik.

Om vluchtelingen eerste opvang te kunnen bieden, zal er in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid een ‘HUB’ gecreëerd worden: een centrale eerste opvanglocatie voor crisisopvang waar vanuit vluchtelingen naar een noodopvanglocatie zullen doorstromen waar ze een langere periode kunnen verblijven. Mocht de stroom vluchtelingen ineens groter worden, dan staan er verschillende locaties paraat die binnen een aantal dagen ingericht kunnen worden als crisisnoodopvang.

Hubert Bruls, voorzitter van de VRGZ: ‘Nu deze vluchtelingencrisis al bijna 3 maanden duurt, zien we dat alle gemeenten inmiddels op de een of andere manier een bijdrage leveren aan de opvang van Oekraïners. Ofwel in de vorm van opvangplekken, ofwel in de vorm van menskracht ter ondersteuning hiervan. Dit is ook bittere noodzaak. We blijven kijken hoe we bij kunnen dragen aan de opvang en ondersteuning van Oekraïense vluchtelingen, ook als de aantallen vluchtelingen de komende weken op blijven lopen.’ 

Toename noodopvanglocaties in de regio
Het aantal opvangplekken voor langdurigere opvang voor Oekraïense vluchtelingen is uitgebreid met locaties in Beesd, Buurmalsen, Wijchen, Tiel en Geldermalsen. Dit betekent dat er nu noodopvang beschikbaar is in Groesbeek, Leuth, Nijmegen, Overasselt, Tiel, Kerkdriel, Meteren, Herwijnen, Kesteren, Beesd, Buurmalsen, Wijchen en Geldermalsen. In totaal zijn dit 18 locaties en neemt dit aantal binnenkort toe met nog eens 25 locaties.

Lees meer over de opvang van vluchtelingen in onze regio op www.vrgz.nl/oekraine.

Nieuws