Veiligheidsregio oefent de eigen crisisorganisatie met scenario dreigende ‘total black-out’

In de eerste week van november organiseert de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ) de jaarlijkse systeemtest.De systeemtest is een wettelijke verplichting. Tijdens deze onaangekondigde systeemtest beoefenen alle crisisfuctionarissen wat ze moeten doen in het geval van een ramp of crisis. Dit jaar oefenen zij met het scenario dat er een totale black-out van het elektriciteitsnetwerk dreigt. 

Waarom oefent de Veiligheidsregio hiermee? 

De kans op langdurige stroomuitval lijkt klein, maar het is toch al vaker voorgekomen in onze regio. Dit gebeurde in 2017 in het gebied rondom Culemborg, Geldermalsen, Buren en Tiel en in de Bommelerwaard in 2007 en ook tijdens een hittegolf in 2018 in het Land van Maas en Waal. Met overvolle stroomnetten en steeds grotere afhankelijkheid van stroom blijft dit een actueel en realistisch scenario. De crisisorganisatie van de VRGZ wil hier daarom goed op voorbereid zijn. We gebruiken de systeemtest om hiermee te oefenen. Zo combineren we twee nuttige zaken: we voldoen aan de verplichting om een systeemtest te houden én beoefenen we als organisatie een mogelijk realistisch scenario.  

Wat betekent stroomuitval voor inwoners van onze regio? 

Geen licht, geen verwarming, geen wifi, geen telefoon, geen stoplichten, geen telefoonverkeer… Ook voor inwoners van onze regio is dit een mooi moment om eens na te denken over wat een tijd zonder stroom betekent. Waar kun je tijdens stroomuitval meer informatie hierover vinden? Wat moet je in huis hebben om een tijdje zonder stroom te kunnen? Hoe bereik je kwetsbare mensen om je heen? 

Hoe kunnen inwoners zich voorbereiden op langdurige stroomuitval? 

  1. Een noodpakket 
    Hierin zitten naast de transistorradio ook andere handige spullen om een tijd zonder stroom door te kunnen brengen. Denk aan een zaklamp, warme dekens, kaarsen, batterijen, lucifers, houdbaar voedsel, water, contact geld en medicijnen. 

  1. Informatie via calamiteitenzender Omroep Gelderland (89.1 en 99.6 FM) 
    Zorg voor een transistorradio op batterijen of een opwindbare transistorradio of luister in de auto. 

  1. Zorgen voor (kwetsbare) mensen 
    Check of zij ook alle benodigdheden/noodpakket in huis hebben, of ze zichzelf warm kunnen houden en of ze ook weten waar ze meer informatie kunnen vinden. 

Wat betekent stroomuitval voor organisaties in de regio? 

Stroomuitval is niet alleen vervelend en ingrijpend voor onze inwoners, maar ook voor organisaties in onze regio. Wat betekent langdurige stroomuitval voor hen?In deze week bereiden ook deelnemende organisaties, zoals gemeenten, Liander en andere Veiligheidsregio's, zich hierop voor. 

Volg ons voor tips en adviezen! 

Komende week besteden we op onze website, onze sociale media en in regionale media aandacht aan de voorbereiding op de uitval van stroom.  

Deel deze informatie via:

Nieuws