Veiligheid aan boord

Ons gebied wordt niet alleen doorkruist door de grote rivieren, het herbergt ook erg mooie recreatieplassen en toeristische havens. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel inwoners en toeristen zomers op en rond het water verblijven. Hoewel er een overvloed aan (blus)water is, vraagt het verblijven op een recreatieboot om alertheid voor brandveiligheid.

Brand op een boot is extra gevaarlijk omdat vluchten vaak niet eenvoudig is. Daarom zijn aan boord bijzondere voorzorgsmaatregelen nodig als er toch brand uitbreekt. Plaats gasflessen in een goed geventileerde, bij voorkeur metalen gaskast of gasbun en zorg dat de leidingen goed zijn vastgezet. Houd daarnaast de vluchtwegen onder alle omstandigheden vrij en zorg dat alle opvarenden op de hoogte zijn van de vluchtwegen, de plek van de reddingsvesten en blusmiddelen aan boord.

Tot slot is water het meest voor de hand liggende blusmiddel aan boord. Houd dus altijd een emmer aan een lijn binnen handbereik. Ligt je boot in de jachthaven en er is brand, bel dan 112 en meld de brand bij de receptie of bij de havenmeester van de jachthaven. Probeer de brand alleen te blussen als je jezelf niet in gevaar brengt. Zorg dat de brandweer makkelijk bij uw vaartuig kan komen. Blijf in de buurt, maar op veilige afstand, om de brandweer te informeren.

Klik hier voor de informatiefolder

veiligheid aan boord.jpg

 

 

Nieuws