Veilig het natuurijs op

Het is koud en het vriest dat het kraakt. Er ligt al een mooi laagje ijs op de plassen en de verleiding is groot om even uit te proberen of je erop kunt staan of om zelfs al de schaatsen onder te binden.

Maar wanneer is het veilig? En voor wie? Alleen voor jou? En hoe zit het als er nog tien bijkomen omdat ze jou zien schaatsen? Of honderd? Vaak wordt er geschaatst op plekken, waar eigenlijk niemand weet hoe dik het ijs is. Ook zijn er op goede stukken ijs ineens plekken, waarvan je niet weet of het verantwoord is om er overheen te schaatsen. Twijfel je? Neem dan geen risico. Ga je wel schaatsen, zorg dan voor een goede veiligheidsuitrusting. Dan hoeft de brandweer niet voor jou uit te rukken.

Niet alleen gaan
Ga het liefst met een klein groepje schaatsen, maar minimaal met z’n tweeën. Laat het thuisfront weten waar je gaat schaatsen.

Echt veilig op pad? Neem een ijspriem en een stuk touw mee als je het ijs op gaat. Je kunt jezelf hiermee uit een wak trekken of een ander helpen die door het ijs is gezakt. Neem een fluitje mee zodat je op afstand mensen kan laten weten waar je bent als je hulp nodig hebt.

Meer tips en informatie over natuurijs op Brandweer.nl.

natuurijs brandweer.nl.PNG

Nieuws