Vandaag om 12.00 uur: test NL-Alert

Ieder half jaar in juni en december zendt de overheid rond 12:00 uur een NL-Alert controlebericht uit. Maandag 7 december 2020 is de volgende uitzending. Hieronder lees je de meest gestelde vragen over NL-Alert.

Hoe weet ik dat het om een controlebericht gaat en niet om een noodsituatie?

In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat je niets hoeft te doen. Het controlebericht bevat de volgende tekst:

“NL-Alert 07-12-2020 12:00: CONTROLEBERICHT. U hoeft niets te doen. Meer informatie op www.nl-alert.nl ### TEST MESSAGE Netherlands Government Public Warning System. No action required. More information: www.nl-alert.nl/english"

Waarom heb ik meerdere controleberichten ontvangen?

Het meerdere malen ontvangen van NL-Alert controleberichten kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer je de melding van het NL-Alert controlebericht niet goed wegdrukt, dan kan het NL-Alert zich opnieuw aanbieden totdat het ‘gelezen’ wordt. Ook kan op een telefoon met een Android besturingssysteem een herhaalfunctie zijn ingesteld voor algemene berichtgeving, waardoor het NL-Alert opnieuw wordt getoond. Een andere verklaring kan zijn dat jouw mobiele telefoon het NL-Alert kan ontvangen op twee kanalen. NL-Alert wordt namelijk uitgezonden via twee verschillende kanalen: het ene kanaal is voor oude mobiele telefoons en het andere kanaal voor moderne telefoons. Sommige mobiele telefoons gebruiken beide kanalen waardoor die telefoons het NL-Alert dubbel ontvangen.

Ik heb mijn mobiel wel ingesteld maar geen NL-Alert controlebericht ontvangen. Hoe kan dat?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je geen NL-Alert controlebericht hebt ontvangen.

  • Je gebruikte de vliegtuigmodus op je telefoon of je toestel stond uit.
  • Je had tijdelijk geen bereik.
  • Je telefoon was verbonden met een Duitse of Belgische zendmast

Ik ontving het controlebericht later dan was aangekondigd. Hoe kan dat?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je het NL-Alert controlebericht later hebt ontvangen.

  • Je gebruikte vliegtuigmodus op je telefoon of je toestel stond uit.
  • Je had tijdelijk geen bereik.
  • Je telefoon was verbonden met een Duitse of Belgische zendmast

Ik heb mijn mobiele telefoon niet ingesteld voor NL-Alert, maar wel een controlebericht ontvangen. Hoe kan dat?

NL-Alert is standaard ingesteld op je mobiel. Daarvoor hoef je niets te doen.

Mijn mobiele telefoon geeft andere waarschuwingssignalen/geluiden bij het controlebericht dan bij gewone berichten. Hoe kan dat?

NL-Alert is een alarmmiddel. Wanneer je een NL-Alert op je mobiel ontvangt, laat je telefoon een luid en doordringend alarmgeluid horen. Daarmee wordt meteen duidelijk dat er meer aan de hand is dan een SMS, WhatsApp of emailbericht. Ontvang je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen daarbij.

Waarom is het controlebericht nu ook in het Engels?

In Nederland zijn er altijd mensen uit andere landen op bezoek, zoals voor vakantie, studie en werk. Omdat zij gebruik maken van het Nederlandse telefoonnetwerk, kunnen zij het NL-Alert controlebericht ontvangen. Om meteen duidelijk te maken dat het om een controlebericht gaat en zij dus niets hoeven te doen, hebben we een Engelse regel toegevoegd.

Ik wil geen controleberichten ontvangen. Hoe kan ik mij afmelden voor controleberichten van NL-Alert?

Als je geen controleberichten wilt ontvangen, kun je dit uitzetten op jouw mobiele telefoon. Let op: als je dat doet, ontvang je ook geen NL-Alert in geval van een noodsituatie bij jou in de buurt. Op de pagina 'je mobiele telefoon' kun je lezen hoe je NL-Alert op jouw mobiele telefoon kunt uitschakelen.

Nieuws