Tijd voor een feestje!

Het voorjaar staat weer voor de deur. Dat betekent dat het weer tijd is voor een straatfeest, de buurtbarbecue, diverse festivals en andere evenementen.

Gezellig met buren, vrienden of familie genieten van al het lekkers van de barbecue. Of met je vrienden naar een festival. Genieten! Toch is het verstandig om van tevoren na te denken over jouw veiligheid en van de mensen om je heen. Want er kunnen situaties ontstaan die mogelijk gevaarlijk kunnen zijn. Denk aan een brand, noodweer of paniek in de menigte. Wat kun je zelf doen?

Denk vooruit en bereid je voor

 

Tijdens grote evenementen zijn er veel mensen tegelijk op een kleinere oppervlakte. Ga goed voorbereid op pad door van tevoren informatie op te zoeken over het evenement. Bijvoorbeeld via hun website of social media. Zo ben je op de hoogte van het laatste nieuws en weet je wat je kunt verwachten. En check vooraf de weersvoorspelling, zodat je je ook daarop kunt voorbereiden. Kijk altijd waar de nooduitgangen zijn, let op de bewegwijzering en EHBO-posten. Ben je met meerdere mensen? Spreek dan een ontmoetingsplek af voor het geval je elkaar kwijt raakt.

Wat doe je als er paniek ontstaan in de menigte?

Er kan iets gebeuren, waardoor je snel het terrein moet verlaten. Zo’n situatie kan zorgen voor paniek en daardoor kan het zijn dat de ontruiming van het terrein nog langer duurt. Of zelfs dat mensen onder de voet worden gelopen en daardoor gewond raken. Wat moet je doen in zo’n situatie?

  •          Blijf rustig.
  •          Volg aanwijzingen van de organisatie en hulpdiensten op.
  •          Loop met de mensenstroom mee.
  •          Bel 112 als er gewonden zijn en er nog geen hulpdiensten zijn.
  •          Help elkaar, als dat kan. Til kleine kinderen op en help mensen die slecht ter been zijn.

Weet jij wat je moet doen bij paniek in een menigte? Laat je niet verrassen!

Bescherm je oren

Het geluidsniveau op evenementen is meestal hoger dan 80 decibel. Daarom is het verstandig om je oren te beschermen om gehoorschade te voorkomen. Gebruik oordoppen met muziekfilter. Op deze manier hoor je de muziek nog steeds goed en kun je nog gemakkelijk communiceren met je vrienden. En houd voldoende afstand tot de speakers. Twee meter extra afstand kan al zo’n 10 decibel schelen. Wees zuinig op je oren! Meer weten? Ga naar www.ilovemyears.nl

Deel deze informatie via:

Nieuws