Terugblik op de jaarwisseling 2023-2024 in Gelderland-Zuid

Tijdens de jaarwisseling zijn er 145 brandweerinzetten geweest. Deze inzetten vonden plaats door de hele regio, waarbij de grootste gemeenten Nijmegen, Tiel en West Betuwe er bovenuit staken met respectievelijk 44, 28 en 18 inzetten.

In vergelijking met het afgelopen jaar is het aantal brandweerinzetten lager (2022-2023: 175) en vergeleken met het jaar ervoor vergelijkbaar: 139 in 2021-2022. Deze inzetten vonden voornamelijk plaats rondom de jaarwisseling, tussen 22u en 2u ’s nachts. De brandweer werd vooral gealarmeerd voor het blussen van kleine branden, zoals containers, heggen, rommel op straat of autobanden, maar ook zijn er een aantal auto’s in brand geraakt.

Inzet van de ME in Hedel en Tiel

De burgemeester van Maasdriel heeft op 1 januari 2024 rond 2 uur in een nacht, uur een noodbevel afgekondigd vanwege wanordelijkheden rondom de jaarwisseling in het centrum van Hedel. Net na middernacht werd de brandweer met vuurwerk bekogeld tijdens het blussen van een voertuig op de Kasteellaan. In eerste instantie is de politie gekomen om bijstand te verlenen en later is de ME ingezet om een eind te maken aan de overlast. Ook in Tiel is de ME ingezet vanwege politie die bekogeld werd met vuurwerk.

Ook in Kerkdriel, Nijmegen (Meijhorst) en Dodewaard werd de brandweer met vuurwerk bekogeld. Dit heeft niet tot inzet van de ME geleid. Op meerdere plekken is de politie meegereden om brandweerinzet mogelijk te maken. Vorig jaar is de brandweer twee keer met vuurwerk bekogeld.

Inzet van de ambulance

Ook de ambulance werd gedurende nacht geregeld ingezet, maar zonder opvallende incidenten. In totaal zijn er 19 mensen bij de spoedeisende hulp binnengekomen met vuurwerkgerelateerde klachten.

Landelijke cijfers

Brandweer Nederland geeft rond 12.00 uur ook toelichting op de landelijke brandweercijfers.

Nieuws