Team Brandveilig Leven ontwikkelt Handelingskaart voor verminderd zelfredzamen

Team Brandveilig leven heeft in januari jl. het minicongres ‘Samenwerken aan Brandveilig Leven’ georganiseerd. Het doel van dit congres was, om het netwerk rondom verminderd zelfredzamen in kaart te brengen en te komen tot een vorm van samenwerking tussen de verschillende netwerkpartners.

Met behulp van partners achter de voordeur komen
Bij de voorbereidingen is nauw samengewerkt met gemeenten, de GGD en ZZG Zorggroep. Samen worden wij geconfronteerd met belangrijke aandachtspunten rond brandveiligheid. O.a. door de toename van het aantal zelfstandig wonende ouderen. In dit kader is het verzoek van ZZG gekomen om samen na te denken over een praktische manier om wijkverpleegkundigen te voorzien van informatie over brandveiligheid die relevant is voor hun cliëntgroep. De wijkverpleegkundigen komen immers bij de mensen thuis, en de opgedane kennis kan dan eenvoudiger overgebracht worden op de cliënten van de organisatie. Voor de brandweer is dit een mooie ingang, omdat wij doorgaans niet bij mensen achter de voordeur komen.

Handelingskaart met tips en adviezen
In nauwe samenwerking met de ZZG Zorggroep, is de Handelingskaart (pdf) ontwikkeld. Hierop staan een aantal adviezen en tips uitgelegd, waarmee zowel de wijkverpleegkundige als de cliënt zelf praktisch toepasbare informatie krijgt over brandveiligheid. De informatie is toegespitst op personen die niet goed kunnen signaleren of zelfstandig kunnen vluchten bij brand: wat kunnen zijn dan wel doen.

handelingskaart uitreiking.png

Op 5 april is de eerste handelingskaart officieel uitgereikt door Theo van Dodewaard van team BVL aan Martine Heerkens, werkzaam als beleidsadviseur bij ZZG Zorggroep. De handelingskaart is bij ZZG inmiddels in gebruik. De kaart is ook aangeboden aan ’s Heeren Loo, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook zij waren enthousiast en hebben aangegeven de kaart te willen gebruiken. We hebben ons tot doel gesteld om de handelingskaart bij nog meer organisaties aan te bieden, om nog meer mensen te bereiken met onze boodschap over brandveiligheid.

Wilt u met deze Handelingskaart aan de slag in uw organisatie? Mail dan naar brandveiligleven@vrgz.nl.

Deel deze informatie via:

Nieuws