Rookmelders vanaf 1 juli 2022 in elke woning verplicht

Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders op elke bouwlaag in een woning verplicht. Wat deze verplichting inhoudt en hoe u meer informatie over deze verplichting kunt vinden, leest u in onderstaand nieuwsbericht.  

Waarom worden rookmelders verplicht?

Het is van levensbelang om werkende rookmelders in uw woning te hebben. Een brand kan binnen 3 minuten tot levensgevaarlijke situaties leiden. Rookmelders waarschuwen u om op tijd te kunnen vluchten uit uw woning.

Wat houdt de rookmelderverplichting in?

De verplichting van rookmelders houdt in dat op iedere verdieping van uw woning waar een verblijfsruimte, zoals een slaap- of woonkamer, aanwezig is, minstens één rookmelder in de vluchtweg geplaatst moet worden. In de meeste gevallen moet de rookmelder in de gang of overloop worden opgehangen.

Wie is verantwoordelijk voor het ophangen van de rookmelders?

We willen u nu alvast informeren over de komende verplichting. U heeft dan nog ruim de tijd aan de verplichting van rookmelders te voldoen.. De verantwoordelijkheid om te voldoen aan deze wet ligt bij de eigenaar van de woning. Als u een woning huurt en er nog geen rookmelders in uw woning hangen, dan kunt u hierover contact opnemen met uw verhuurder.

Welke rookmelders en waar moet je deze moet plaatsen?

Het plaatsen van een rookmelder kan heel eenvoudig. Maar welke melder kan ik het beste kopen? Op welke plaats moet de melder precies hangen en hoe doe ik dat? En hoe onderhoud ik mijn rookmelders? Antwoorden op deze vragen kunt u op meerdere manieren krijgen:

  1. Volg het webinar van Brandweer Gelderland-Zuid. Dit webinar kunt u volgen op een moment  dat het u uitkomt. Het webinar is gratis te volgen:
  2. Ga naar https://rookmelders.nl. Hier vindt u de Rookmelderwijzer en krijgt u advies over hoeveel rookmelders u het beste kunt ophangen en op welke plaats. Ook vindt u hier meer informatie over verschillende soorten rookmelders en het onderhoud hiervan.

Deel deze informatie via:

Nieuws