Preventieve maatregel: aantal wegen in Gelderland-Zuid afgesloten tijdens Pasen

In het Veiligheidsberaad is deze week gesproken over extra druktebeperkende maatregelen voor smalle drukke wegen en grootschalige detailhandel gedurende het paasweekend. Vandaag is besloten dat op zondag 12 en maandag 13 april tussen 08.00 en 20.00 uur in de regio Gelderland-Zuid circa 20 wegen worden afgesloten voor gemotoriseerd en fietsverkeer. Voor de grootschalige detailhandel volgen geen extra maatregelen.

De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid heeft de afgelopen dagen in afstemming met alle gemeenten wegen aangemerkt waar drukte van verkeer mogelijk leidt tot verdringing van wandelaars. Deze verdringing leidt ertoe dat de 1,5 meter afstand in het geding komt.

In de regio Gelderland-Zuid betreft het vooral dijkweggetjes en kades langs onze rivieren. De exacte locaties - die worden voorzien van verkeersborden - staan hieronder vermeld. Uitzondering op deze maatregel vormt het bestemmingsverkeer. 

Winkels, woonboulevards en tuincentra

Er volgen dit paasweekend geen extra maatregelen voor grootschalige detailhandel zoals woonboulevards en tuincentra. De regels die zij zelf voorschrijven en hanteren om drukte te voorkomen voldoen vooralsnog. 

Voorzitter van de Veiligheidsregio Hubert Bruls: “Helaas is het afsluiten van enkele smalle wegen een noodzakelijke preventieve maatregel om met elkaar te blijven voldoen aan de anderhalve meter afstand. Daar zullen we ook op gaan handhaven. Voor de detailhandel, bouwmarken en tuincentra in onze regio wil ik mijn waardering uitspreken voor de inspanning die zij nu al verrichten om drukte in gangpaden en voor de kassa’s te voorkomen. Maar ook hier geldt dat we toezicht blijven houden op de naleving. Tot slot en bovenal blijf ik een beroep doen op iedereen die woont, werkt en verblijft in Gelderland-Zuid. Blijf vooral thuis, houd afstand en pas goed op uzelf tijdens het lange paasweekend.”

---

Het gaat om de gebieden:

Gemeente Berg en Dal: Erlecomsedam, Ooijse Bandijk, Duffeltdijk en Rijndijk

Gemeente Culemborg: Goilberdingendijk, Beusichemsedijk

Gemeente Heumen: Sluisweg, Maasdijk, Maasbandijk

Gemeente Maasdriel: Harenseweg, Maasdijk, Hoenzadrielsedijk, Kloosterdijk, Heggeldijk

Gemeente Neder-Betuwe: Waalbandijk (van Echteld tot Herveld)

Gemeente Nijmegen: Waalkade

Gemeente West Betuwe: Appeldijk tussen de Koornwaard en de oude kern (Heukelum), Lingedijk tussen Achterweg en Nieuwesteeg (Acquoy), Lingedijk tussen Middenstraat en Dorpsstraat (Rhenoy), Dorpsdijk tussen Raadsteeg en Veerweg (Rumpt), Mariënwaerdt Notendijk (Beesd)

Gemeente Zaltbommel: Waaldijk, Waalbandijk, Maasdijk, Veerdam

Zie ook het onderliggende Aanwijzingsbesluit ex artikel 2.5 eerste lid van de Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Gelderland-Zuid van 1 april 2020. (gepubliceerd op 10 april 2020, 14:00)

Deel deze informatie via:

Nieuws