OVV onderzoekers verkennen binnenvaartveiligheid met blusboot

Op dinsdag 25 juni 2024 zijn drie onderzoekers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) meegevaren op de blusboot Gelderland. De onderzoekers waren aan boord om kennis te maken met de veiligheidsregio, het domein binnenvaart, en om te observeren hoe de brandweer omgaat met scheepvaartincidenten en welke uitdagingen zich voordoen bij brandbestrijding op het water.

Bezoek aan Shipyard Millingen en de vluchthaven van Lobith
Tijdens de dagvaart is een gedeelte van ons inzetgebied bevaren. Hierbij werd een bezoek gebracht aan Shipyard Millingen, waar een kijkje werd genomen tijdens het onderhoud van een chemietanker. Vervolgens is er doorgevaren naar de vluchthaven van Lobith, die tot voor kort de laatste overnachtingshaven voor de grens met Duitsland was. Deze haven is inmiddels te klein geworden, waardoor een nieuwe overnachtingshaven voor de scheepvaart in Spijk is aangelegd. Deze biedt plaats aan vijftig schepen en is voorzien van de modernste technieken voor veilig aan land gaan en incidentbestrijding aan boord van schepen. De steigers beschikken over eigen brandbluspompen en een ringleidingsysteem voor bluswater. De bemanning verzorgde een uitgebreide rondleiding.

Uitleg over crisisstructuur en bevoegdheden OVV
De OVV is meegenomen in de structuur van opschalen bij een crisis of groter incident en er is een historisch perspectief gegeven over incidenten op de Waal. De onderzoekers van de OVV hebben uitgelegd wanneer de OVV betrokken raakt en welke bevoegdheden zij dan hebben. De OVV heeft een wettelijke taak om onderzoek te doen bij incidenten binnen de zeevaart. Voor de binnenvaart is deze wettelijke taak er niet, maar deze kan wel via andere wegen aangevraagd worden. Daarom heeft de OVV de dagvaart met de blusboot Gelderland meegemaakt om meer inzicht te krijgen in het domein binnenvaart.

Folder "Wat kan de brandweer op het water voor u betekenen"
Tijdens de bezoeken aan de schepen werd al gauw duidelijk dat de binnenvaart vaak onbekend is met de brandweer op het water. Door middel van de folder "Wat kan de brandweer op het water voor u betekenen", wordt gehoopt meer in gesprek te komen met de gebruikers van de vaarwegen. Dit zou moeten resulteren in het sneller melden van incidenten, waardoor gezamenlijk gewerkt kan worden aan een veiligere vaarweg.

Oefeningen en opleidingen brandweer op het water
Tijdens de dagvaart werd ook aandacht besteed aan het oefenen van de brandweer op het water. De OVV heeft kennis kunnen nemen van de middelen aan boord van de blusboot en heeft gezien hoe de brandweer aan boord brandweermensen opleidt tot machinist.

Kortom, het was een zeer interessante dag waarbij veel kennis en kunde werd gedeeld en het netwerk verder werd versterkt.

 

undefined

undefined

Deel deze informatie via:

Nieuws