Oefening explosie en gevaarlijke stoffen

Zaterdag 10 december vonden er twee oefeningen plaats op het terrein van het Radboudumc. Professionals van de Ambulance, Brandweer, GHOR en het Radboudumc  gingen gezamenlijk aan de slag met een scenario waarbij een explosie heeft geleid tot het vrijkomen van gevaarlijke stoffen en besmetting van personen.

Deze realistische oefening richtte zich vooral op het vakbekwaam blijven van hulpverleners die ter plaatse komen. Daarnaast werd de werking van de handreiking kleinschalige chemische decontaminatie getoetst.

oefening.jpg

De eerste oefening startte om 9.00 uur en de tweede gelijkwaardige oefening startte rond 13.00 uur. In totaal waren er zowel ’s ochtends als ‘s middags circa 45 hulpverleners betrokken en werden er meerdere ambulance- en brandweervoertuigen ingezet. Tot slot maakten de aanwezige lotusslachtoffers (gecertificeerde acteurs) het scenario nog realistischer.

Theorie én praktijk
Opleiden, trainen en oefenen (OTO) vormen een essentieel onderdeel van rampenbestrijding en crisisbeheersing. De organisatie ervan is belegd bij de sector GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) die deel uit maakt van de Veiligheidsregio. Lees meer over de GHOR en OTO.

Deel deze informatie via:

Nieuws