Noodopvang vluchtelingen in Gelderland-Zuid

Na een inventarisatie binnen de veertien gemeenten in Gelderland-Zuid zijn drie locaties beschikbaar gesteld voor de eerste crisisnoodopvang van minimaal 1000 vluchtelingen uit Oekraïne. Deze locaties bevinden zich in de gemeente Nijmegen, Beuningen en Zaltbommel. Uitbreiding van het aantal gemeenten dat opvang gaat bieden, zal de komende tijd volgen.

Crisisnoodopvang
Op dit moment komen overal in Nederland vluchtelingen aan. Alle gemeenten in het land zijn daarom de afgelopen dagen op zoek geweest naar plekken voor (nood)opvang. De locaties die in Gelderland-Zuid beschikbaar zijn gesteld, bieden crisisnoodopvang voor - in principe - de eerste zeven dagen. Het gaat om de Jan Massinkhal in Nijmegen, sporthal De Tinnegieter in Beuningen en sporthal De Maayenbogerd in Aalst, gemeente Zaltbommel. Deze locaties zijn binnen enkele dagen gereed. De gemeenten werken samen met partners zoals het Rode Kruis, vrijwilligers en zorgaanbieders om de opvang zo goed mogelijk te laten verlopen.

Binnen de regio wordt naast de crisisnoodopvang ook gezocht naar locaties waar gevluchte Oekraïners langer kunnen blijven.

Hubert Bruls, voorzitter Veiligheidsregio Gelderland-Zuid: ‘Ik ben dankbaar voor de inzet bij iedere gemeente in Gelderland-Zuid dezer dagen. Die inzet zullen we heel hard nodig hebben, omdat we rekening moeten houden met nog veel meer vluchtelingen de komende tijd.

Van 1000 naar minimaal 2000 opvangplekken
Het Rijk heeft de Veiligheidsregio’s opdracht gegeven ook te kijken naar verdere opvangmogelijkheden. Iedere Veiligheidsregio, dus ook Gelderland-Zuid is gevraagd te inventariseren welke 1000 extra plekken er op korte termijn beschikbaar gesteld kunnen worden. Deze inventarisatie vindt nu plaats en de verwachting is dat de volgende locaties in de loop van volgende week beschikbaar gesteld zullen worden.

Nieuws