Nieuwe Mobiele Commando Unit Gelderland-Zuid in gebruik

Sinds vandaag is onze nieuwe Multidisciplinaire Commando Unit (MCU) klaar voor gebruik. Deze mobiele afstemruimte wordt ingezet bij een zeer grote brand, GRIP 1, op aanvraag en bij oefeningen. In de unit kunnen officieren van dienst, de communicatieadviseur, informatiemanager met eventuele netwerkpartners overleg voeren over de aanpak van het incident.

Door de komst van dit voertuig, nemen we afscheid van de zogenoemde 'CoPI-bak' die via een haakarmbakvoertuig ter plaatse kwam. Hiervan hadden we er twee in de regio en deze waren aan vervanging toe. 

gezamenlijk.png

Het nieuwe voertuig staat centraal in onze regio gepositioneerd bij de brandweerpost Dodewaard. Deze post levert de bemanning om de MCU naar het incident te rijden en deze operationeel te maken.

De beperkte ruimte is zo optimaal mogelijk ingericht. Er zijn twee vaste computerdesks om de informatiemanager en de plotter goed te kunnen faciliteren in het ophalen en brengen van informatie. Voor het veilig delen en ophalen van informatie heeft het voertuig een eigen stroomvoorziening en een beveiligde internetverbinding. Indien nodig kan het een eigen wifi netwerk worden opgebouwd en is daarnaast verbinding via de satelliet mogelijk. Op verzoek kunnen beelden van bijvoorbeeld de politiehelikopter of drone rechtstreeks worden getoond. Het voertuig is verder voorzien van regelbare verlichting, verwarming en airco.

Nieuws