Nauwkeurige locatiebepaling 112-beller nu ook beschikbaar op iPhones

De techniek Advanced Mobile Location (AML) is nu ook beschikbaar voor iPhonegebruikers. Centralisten van de meldkamers kunnen met behulp van AML tijdens een 112-gesprek zien waar 112-bellers zich bevinden.

Snelle, accurate en betrouwbare locatiebepaling is van groot belang om burgers in nood sneller en efficiënter te helpen en de hulpdiensten beter te faciliteren bij de hulpverlening. AML is voor Androidtelefoons in maart 2019 ingevoerd. Vanaf nu werkt AML ook op iPhones, waarop de nieuwste versie van het besturingssysteem (iOS13) is geïnstalleerd.

Hoe werkt het?
Als een inwoner 112 belt met een mobiele telefoon, stuurt AML tijdens het gesprek zijn of haar locatie naar de meldkamer. Ook als de locatievoorzieningen in de telefoon uit staan. De centralist vraagt daarnaast ook nog zelf waar de melder zich bevindt, om er zeker van te zijn dat de hulp naar de juiste plek wordt gestuurd. Gedurende het 112-gesprek wordt AML tijdelijk aangezet. Daarna schakelt het zichzelf uit.

AML zorgt ervoor dat de centralist van de meldkamer sneller de juiste hulp kan sturen naar de juiste plek. Dat kan een groot verschil maken als iemand in nood niet duidelijk kan maken waar hij zich bevindt.

Meer lezen over AML? Lees dan hier verder. 

Nieuws