Natuurbrandrisico naar Fase 2: Wees alert!

Natuurbrandrisico naar Fase 2: Wees alert!

De laatste dagen was het warm en is er weinig neerslag gevallen. Dit heeft geleid tot droge omstandigheden in de natuur en vergroot het risico op natuurbranden aanzienlijk. Het natuurbrandrisico is nu overgegaan naar Fase 2.

Wat betekenen de fases eigenlijk?
In het algemeen geldt dat in natuurgebieden met bos, heide en/of gras(duinen) de kans op natuurbrand toeneemt bij droog weer. Een natuurbrand kan zich in droge periodes zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen of uitbreiden.

Als er sprake is van Fase 1, dan zijn natuurbeheerders en de brandweer altijd voorbereid op een natuurbrand. In deze fase zijn (nog) geen extra maatregelen getroffen, maar voorzichtigheid met vuur in de natuur is altijd geboden.

Als Fase 2 wordt afgekondigd, dan is het al langere tijd droog in de natuur. Het risico dat een natuurbrand ontstaat is groter. Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen, zeker bij harde wind. Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert en vragen ook jouw medewerking om de gevolgen van natuurbrand te voorkomen of te beperken.

Wat kun je doen?
Voorkomen moet worden, dat branden per ongeluk ontstaan. Daarom adviseren we om sigarettenpeuken en glas altijd in een prullenbak te gooien of mee te nemen. Uiteraard geldt dit voor al het afval, maar peuken en glas kunnen brand veroorzaken. Let ook op bij het barbecueën, zorg dat de kolen goed gedoofd zijn, vermijd het parkeren van auto's met hete uitlaten in hoog en droog gras, en wees voorzichtig met onkruidbranders.

Wat doen wij?
In Gelderland-Zuid hebben we één officieel natuurgebied, met name het gebied rondom Groesbeek, Berg en Dal en Heumen. Wanneer we in fase 2 zitten, rukken we bij een natuurbrand uit met extra brandweerwagens. Een van deze wagens neemt bijvoorbeeld extra water mee, waardoor we sneller kunnen ingrijpen en de brand effectief kunnen blussen.

Wat betekent dit voor jou?
Tijdens fase 2 kun je natuurlijk nog steeds gerust de natuur intrekken. Wees wel extra alert, gebruik het gezonde verstand en meld een eventuele beginnende brand meteen via 112.

Nieuws