Maandelijkse test sirenes op maandag 7 maart

Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden alle sirenes in Nederland getest. Ook op maandag 7 maart. Door de oorlog in Oekraïne zou onrust kunnen ontstaan door het afgaan van de sirenes. Daarom maakt de overheid de maandelijkse test deze keer extra bekend.

Belangrijk om de sirene maandelijks te testen
De sirenes worden op iedere eerste maandag van de maand getest, zodat iedereen het geluid herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het geluid van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden.

Sirene gaat vaker bij alarm
Wanneer de sirenes langer en meerdere keren achter elkaar afgaan, is er sprake van alarm. U moet dan direct naar binnen, deuren en ramen sluiten en elektronische ventilatie uitzetten. Via radio of tv van regionale calamiteitenzenders krijgt u meer informatie.

Hoort u de sirene niet?
Dan kunt u dit doorgeven via een formulier op Brandweer.nl.

Sirenes gaan niet af op nationale herdenkings- of feestdagen
In juni worden de sirenes niet getest. De eerste maandag van die maand is het Tweede Pinksterdag.

NL-Alert testbericht
NL-Alert is het belangrijkste alarmmiddel van de overheid dat Nederlanders waarschuwt en informeert over een noodsituatie. Op iedere eerste maandag van juni en december ontvangt iedereen het NL-Alert testbericht op hun mobiele telefoon. Het eerstvolgende NL-Alert testbericht is op maandag 13 juni om ongeveer 12.00 uur.

Nieuws