Lof en eer voor brandweercollega's Marcel Jonkman en Jan van Amerongen

De opening van het jaarlijkse nationale brandweercongres was een verrassende voor collega's Marcel Jonkman en Jan van Amerongen.

Een voor een werden zij door Stephan Wevers, voorzitter van de Raad van Brandweercommandanten, op het podium geroepen voor de ontvangst van het Brandweerkruis voor bijzondere verdienste .

Jan en Marcel.png

Geen ABWC denkbaar zonder Jan van Amerongen
Jan van Amerongen is sinds 1994 betrokken bij het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC). Als voorzitter leverde hij een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de vaardigheidstoetsen. Wevers: “Een van de speerpunten van Jan was om vaardigheidstoetsen meer te laten aansluiten op de praktijk en de ontwikkelingen in het brandweervak. Daar is hij ruimschoots in geslaagd. Het ABWC is een professionele organisatie die bijdraagt aan het lerend vermogend van de brandweer. Jan heeft zijn drive, optimisme, passie en doorzettingsvermogen overgebracht naar de regio’s. Er is geen brandweer Nederland denkbaar zonder het ABWC en er is geen ABWC denkbaar zonder Jan van Amerongen. Ik bedank Jan voor al die jaren van inzet en betrokkenheid”.

 

Jeugdbrandweer rode draad  in leven Marcel Jonkman
Marcel Jonkman kreeg het gouden brandweerkruis opgespeld voor zijn werkzaamheden voor de jeugdbrandweer. “Met recht kunnen we zeggen dat de jeugdbrandweer de rode draad in Marcels leven is”, vertelt Stephan Wevers. Marcel Jonkman is begonnen bij de jeugdbrandweer en daarna doorgestroomd naar de volwassen brandweer. In die tijd was hij jeugdleider en nam plaats in het bestuur van de Stichting Jeugdbrandweer. Inmiddels is Marcel Jonkman al geruime tijd voorzitter. “In de afgelopen jaren zijn onder leiding van Marcel belangrijke stappen gezet. Er is hard gewerkt aan de samenwerking tussen de Stichting Jeugdbrandweer, Brandweer Nederland en de regio’s. Hiermee heeft de jeugdbrandweer een vaste plek in de brandweer van Nederland gekregen. Wevers:  “De jeugdbrandweerleden zijn belangrijke ambassadeurs op het gebied van brandveiligheid. Zij zijn de helden van de toekomst. Marcel heeft veel mensen met hart en ziel actief gekregen voor de jeugdbrandweer en dat waardeer ik enorm”.

 

 

 

Nieuws