Koolmonoxidelekkage: zorg voor je eigen veiligheid!

In het kader van de campagne 'Stop CO-vergiftiging' delen verhalen van inwoners van onze regio die in aanraking zijn geweest met een CO-lekkage of vergiftiging. Vandaag het verhaal van een studentenhuis in Nijmegen. 

Het is laat in de avond en Tess en haar huisgenoten horen een alarm in de gang van hun studentenhuis afgaan. Deze klinkt anders dan een rookmelder. Als ze op onderzoek gaan, blijkt het de koolmonoxidemelder te zijn.

Het studentenhuis wordt verwarmd met een ouderwetse geiser. Op elke kamer is daarom ook een gaskachel. De studenten zijn al langer in overleg met hun verhuurder over het onderhoud van de apparaten en het beveiligen van de geiser en gaskachel door middel van koolmonoxidemelders (CO-melders).

Ook de ouders van de studenten maken zich zorgen over een mogelijke koolmonoxidelekkage. Bij geisers en gaskachels komt dit namelijk vaker voor, zeker als het onderhoud niet vaak genoeg gebeurt. Op aandringen van de studenten en hun ouders heeft de verhuurder een CO-melder bevestigd bij de geiser en in twee van de studentenkamers. De studenten hebben in de andere kamers zelf een CO-melder opgehangen.

De bewuste avond gaat de melder bij de geiser in de gang in alarm. Tijdens het douchen is er een lekkage ontstaat in de geiser. Huisgenoot Jeanine heeft geneeskunde gestudeerd en vraagt meteen of iedereen zich nog goed voelt en samen zetten ze alle ramen open. “Toen zagen we de waardes dalen, maar echt rustig gaan slapen, doe je dan ook niet.” Tess belt daarom haar vader die bij de vrijwillige brandweer zit en vraagt om advies. Op zijn advies gaan ze met z’n allen naar buiten en bellen ze 112.

De brandweer komt ter plaatse en geeft Tess en haar huisgenoten het advies de geiser niet meer te gebruiken totdat een monteur de geiser heeft nagekeken en gerepareerd waar nodig.

Zorg voor je eigen veiligheid en installeer een CO-melder!

Tess en haar huisgenoten hebben een koolmonoxidevergiftiging kunnen voorkomen doordat ze op tijd gewaarschuwd werden door de CO-melder. De verhuurder heeft deze gelukkig geïnstalleerd op hun aandringen.

> Lees hier waar je een CO-melder het beste kunt bevestigen.
> Wat moet je doen als een CO-melder in alarm gaat?

  1. Waarschuw je huisgenoten.
  2. Ga direct naar buiten.
  3. Bel 112.

> Meer informatie over CO-vergiftiging en -melder lees je bij de CO-wijzer. 

Nieuws