Jaarwisseling 2022-2023 in Gelderland-Zuid: brandweer rukt 175 keer uit

Tijdens de jaarwisseling zijn er 175 meldingen verwerkt door de brandweer. Het merendeel van de incidenten vond plaats in het westelijke deel van de regio.

In vergelijking met afgelopen twee jaar is dit aantal hoger (2021-2022: 139 en 2020-2021: 121). De ziekenhuizen waren toen druk met corona. Daarom gold er toen een vuurwerkverbod. Dit jaar was er alleen een vuurwerkverbod in gemeente Nijmegen en gemeente Heumen.

Veel kleine brandjes en brand in zorgcomplex

In de hele regio was er zowel voor als na 0.00 uur sprake van kleine brandjes, waaronder enkele autobranden. Rond 05.00 uur werden de brandweer en ambulance gealarmeerd voor een brand in een zorgcomplex. De hulpdiensten schaalden al snel op naar GRIP1. In het gebouw was veel rookontwikkeling. Ongeveer 25 bewoners werden uit hun woningen gehaald en ergens anders ondergebracht. Eén bewoner werd ter controle met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Inzet van de ambulance

Ook de ambulance werd gedurende nacht geregeld ingezet, maar zonder opvallende incidenten. Ambulances brachten één slachtoffer met verwondingen door vuurwerk naar een ziekenhuis in de regio.

Agressie richting hulpverleners

De hulpverleners van de brandweer en ambulance kregen tijdens de jaarwisseling over het algemeen voldoende ruimte om hun werk te doen. Alleen in Tiel werd twee keer vuurwerk richting de brandweer gegooid. De politie heeft er toen voor gezorgd dat de brandweer de branden veilig kon blussen.

Op twee andere plekken is de brandweer ondersteund door de politie. In het centrum van Hedel waren enkele buitenbranden. De brandweer kwam ter plaatse om te blussen. De politie zorgde ervoor dat de brandweer veilig haar werk kon doen. Bij een vuurwerkafvalbrand in Culemborg ondersteunde de politie ook de brandweer. De politie werd toen bekogeld met vuurwerk. De ME werd toen ingezet, zodat de hulpdiensten veilig konden werken.

Landelijke cijfers

Brandweer Nederland geeft rond 14.00 uur ook toelichting op de landelijke brandweercijfers.

 

Nieuws