Hoe werkt… verwantencontact?

Er is een incident en je kunt je naaste(n) niet bereiken. Ben je ongerust over een familielid, partner, vriend of vriendin? En vermoed je dat hij of zij betrokken is bij een incident? Dan kun je contact opnemen met het telefoonnummer van Verwantencontact.

Verwantencontact is een hulpmiddel van de overheid en wordt ingezet bij incidenten waarbij veel slachtoffers zijn gevallen of veel mensen ongerust zijn. Via dit telefoonnummer worden ongeruste verwanten geïnformeerd over hun naasten. Gemeenten, veiligheidsregio’s, geneeskundige zorg en politie werken samen binnen Verwantencontact.

Hoe werkt Verwantencontact?
Er is een incident en je bent bezorgd of een familielid of bekende hierbij betrokken is. Je kunt hem of haar niet bereiken. Op dat moment kun je bellen naar Verwantencontact via 088 269 00 00. Als je belt naar Verwantencontact, dan krijg je een medewerker van de frontoffice aan de telefoon. Dit is een getrainde medewerker van de ANWB Alarmcentrale in Assen en zij noteert welke persoon je zoekt en zet dat in het informatiesysteem voor de backoffice. De medewerker van de backoffice werkt vanuit de landelijke meldkamer in Driebergen. Zij verzamelt gegevens van slachtoffers in ziekenhuizen en mortuaria en checkt of de gegevens overeenkomen met de personen waarnaar de verwanten op zoek zijn. De medewerker van de backoffice neemt contact met je op zodra je naaste is gevonden.

Is de persoon die je zoekt overleden, dan zorgt Verwantencontact dat de politie je zo snel mogelijk informeert. Ook als je naaste niet gevonden is, belt Verwantencontact je terug over de verdere aanpak. Blijf in tussentijd altijd zelf proberen om in contact te komen met je familielid of bekende. Verwantencontact houd je op de hoogte totdat duidelijk is waar je naaste zich bevindt.

Alarmering
Bij een incident kunnen twee crisisfunctionarissen Verwantencontact opstarten, namelijk de Officier van Dienst Bevolkingszorg en de Algemeen Commandant Bevolkingszorg. Eén van beide personen neemt contact op met het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum (LOCC) en vijf minuten later is het telefoonnummer in de lucht. Zodra het nummer bereikbaar is, dan laat de Veiligheidsregio dat weten via de website, social media en aan de pers.

Incidenten
Verwantencontact is vijf keer ingezet bij een incident: bij het ongeval met de monstertruck in Haaksbergen (2014), het kraanongeval in Alphen aan den Rijn (2015), de brand in seniorencomplex De Notenhout in Nijmegen (2015), de brand in een woonzorgcomplex in Breukelen (2018) en het schietincident in Utrecht (2019).

Meer informatie? Kijk op: https://www.verwantencontact.nl/.

Nieuws