Hoe voorkom je koolmonoxidevergiftiging?

De komende tijd gaat in veel huizen de kachel weer aan. Logisch natuurlijk, als het kouder wordt, maar ook reden om weer extra alert te zijn op de ‘sluipmoordenaar’ koolmonoxide (CO).
We geven graag wat tips om ervoor te zorgen dat jij en jouw huisgenoten geen gevaar op koolmonoxidevergiftiging lopen.

Ventileren
Het is ontzettend belangrijk om te ventileren. Laat als het kan, altijd een raampje of ventilatierooster open staan. Ook als het koud is. Veel mensen zijn geneigd om alles af te sluiten om de kou buiten te houden, maar het is voor je gezondheid erg slecht om niet te ventileren. Wist je dat na 30 minuten in een afgesloten ruimte, de lucht al ‘vervuild’ is? Open dus, dat raampje!

Moderne cv-ketel
De helft van de ongevallen met CO wordt veroorzaakt door een moderne cv-ketel. Dat weten veel mensen niet. Dus ook als je alleen maar een cv-ketel hebt, is een CO-melder van levensbelang. Dit geldt natuurlijk ook voor gaskachels, geisers, houtkachels en open haarden.

Controleren
Laat al je verbrandingstoestellen een keer per jaar door een erkend bedrijf controleren. En let erop dat ook de afvoerkanalen worden gecontroleerd.

Misverstand
Het is een misverstand dat CO is zwaarder dan lucht. Dat is NIET het geval. CO is zelfs ietsje lichter dan lucht. Daarom moet de melder in de ruimte van het verbrandingstoestel (ketel of kachel) aan het plafond, op 1 tot 3 meter van het toestel af.

Bloempot
Ga niet zelf aan de gang om je huis op een alternatieve manier te verwarmen, zoals met de ‘bloempotkacheltjes’ of andere zelfgebouwde verwarming. Dit is brandgevaarlijk, ongezond en je loopt risico om een CO-vergiftiging op te lopen.

Win-actie
Tip: hou onze social media in de gaten. We geven deze maand acht CO-melders weg, die we bij de winnaars thuis komen ophangen.

Meer weten?
Op www.co-wijzer.nl kun je een test invullen, je komt dan te weten hoeveel CO-melders jij in je huis nodig hebt. Ook vind je er meer informatie over waar de melders precies moeten hangen en tips en adviezen over ventileren. Want die ‘sluipmoordenaar’, die moeten we absoluut buiten de deur houden!

Deel deze informatie via:

Nieuws