Grootschalige brandweer oefening in sluizencomplex

Op twee maandagavonden achter elkaar, op 16 mei en op 23 mei was er een groot incident gaande in de Prins Bernhardsluizen bij Tiel/Echteld. Gelukkig niet echt, maar een in scene gezet incident, zodat de brandweer kon oefenen met scheepsbrandbestrijding en het werken op en rond een schip. 

undefined

'Twee bedrijven hebben geheel belangeloos een schip beschikbaar gesteld', vertelt Martin Bakker, specialist operationele voorbereiding nautisch van Brandweer Gelderland-Zuid. MTS leverde op 16 mei de 'Judith', Intersteam een week later de 'Nauta'. Bijzonder, omdat zo'n groot schip natuurlijk wel beschikbaar moet zijn, naar Tiel gevaren moet worden én vervolgens inclusief personeel toch een paar uur uit de vaart is voor de reguliere taken. We zijn dan ook erg blij dat we hier gebruik van mochten maken', vervolgt Martin.

undefined

Naast de twee genoemde bedrijven werkten ook Rijkswaterstraat en een duikteam uit Arnhem mee. Brandweercollega's van de posten Ochten en Tiel mochten vervolgens met hun voer- en vaartuigen naar het incident om hulp te verlenen. 

undefined

Het doel van de oefening was om ervaring op te doen met het gebruik van bluswatervoorziening op en rond schepen. Omdat te kunnen beoefenen, waren er op twee plaatsen op het schip fictieve branden gesticht.

undefined

 

'Om het scenario voor meer mensen nóg uitdagender te maken, moest er ook een slachtoffer uit het water worden gehaald, was een bemanningslid van het schip die in aanraking gekomen was met salpeterzuur van het schip worden gehaald, lag er een persoon op het dek die er met de hoogwerker vanaf gehaald moest worden en lag aan de achterzijde een persoon in het water, die helaas was verdronken. De laatste moest door het duikteam, met behulp van de blusboot van Tiel, uit het water worden gehaald', aldus Martin. 

undefined

Zo'n 30 brandweercollega's hebben ervoor gezorgd dat de brand werd geblust en de slachtoffers, voor zover dat nog kon, werden gered. Martin: 'Je ziet dat de collega's weten wat ze moeten doen en ervoor zorgen dat het incident adequaat wordt afgehandeld. Wat we uit deze oefening meenemen, zijn dan ook leermomenten. Punten die je een volgende keer eventueel anders zou kunnen doen, of er voor zouden kunnen zorgen dat je een redding bijvoorbeeld sneller kunt uitvoeren. Een voorbeeld hiervan is de bluswatervoorziening die een groot binnenvaartschip aan boord heeft. Daar kun je gebruik van maken. Maar dan moet je wel weten dat het er is en hoe het werkt. En daar is zo'n oefening dan weer perfect voor!' besluit Martin. 

De Gelderlander publiceerde een mooi artikel over deze oefening. 

Nieuws