Geslaagde calamiteitenoefening bij NEC Nijmegen

In november heeft een multidisciplinaire calamiteitenoefening bij NEC plaatsgevonden.  Door samen met de hulpdiensten te oefenen, kan de organisatie van NEC zich beter voorbereiden op calamiteiten en kunnen hulpdiensten hun inzet beoefenen in een bijzondere omgeving.

Het scenario

NEC – Go Ahead Eagles. In de 88ste minuut krijgt NEC, bij een 1-1 stand, een strafschop waaruit gescoord wordt: 2-1 met nog maar twee minuten te spelen. Het stadion viert feest en in een loge valt een brandertje onder een buffet om waardoor brand in de loge ontstaat, die direct grenst aan het mindervalidenplatform. Tegelijkertijd wordt er een fakkel afgestoken in het vak onder de loge en niemand lijkt de brand door te hebben. Totdat de rook toeneemt en over het mindervalidenplatform trekt.

Door de paniek op de tribune worden mensen onder de voet gelopen en valt er een tiental gewonden. Stewards en Rode Kruis hebben de handen vol om samen met de veiligheidsorganisatie van NEC de eerste maatregelen te nemen. De altijd aanwezig politie ondersteunt daar waar nodig. Brandweer en ambulancezorg worden gewaarschuwd en al snel wordt er opgeschaald naar een GRIP1 waarbij in deze oefening de opschaling tot en met het ‘motorkapoverleg’ beoefend wordt.

Wie deden er mee?

Ruim 175 mensen deden mee aan deze oefening, variërend van stewards, beveiliging, BHV en Rode Kruis tot de hulpverleningsdiensten. Zo’n 70 ROC-studenten en stagiairs van NEC deden mee met het tegenspel.

Geslaagde avond!

Na ruim een uur realistisch oefenen werd er geëvalueerd onder leiding van de waarnemers van het Team Crisisbeheersing van de VRGZ. Veel tops, maar ook tips en verbeterpunten werden genoteerd en gedeeld met elkaar en met NEC.

Met de oefening is er in de voorbereidende fase samengewerkt, hebben we elkaar leren kennen en hebben we NEC kunnen helpen hun veiligheidsorganisatie nog meer te verbeteren.

Als VRGZ kunnen we terugkijken op een mooie oefening!undefined

Nieuws