Geen stroom, geen water, geen gas, geen internet?

Water, verwarming, licht, internet; we vinden het de normaalste zaak van de wereld. Vitale voorzieningen horen bij het dagelijks leven, maar we zijn er ook van afhankelijk. Het uitvallen van één of meer voorzieningen kan flinke overlast geven. Deze maand willen we hier meer aandacht aan geven.

Kleine of kortdurende uitvallen van elektriciteit, water of gas worden door de nutsbedrijven relatief makkelijk opgelost. Denk aan Liander voor gas en elektriciteit en Vitens voor (drink)water. Beide nutsbedrijven beschikken over noodplannen voor het geval er een storing is. Op die manier kunnen zij de problemen zo snel mogelijk oplossen.

De hulpdiensten komen in beeld bij een grootschalige of langdurige uitval van één of meerdere nutsvoorzieningen. Gemeenten, veiligheidsregio’s en de nutsbedrijven bereiden zich voor op dit risico. Daarbij proberen ze tijdens een mogelijke uitval de (ernstige) gevolgen voor inwoners zoveel mogelijk te beperken.

 Wat als de vitale voorzieningen langer uitvallen?

In het geval van langdurige stroomuitval bepalen Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, de getroffen gemeente(n) en het nutsbedrijf samen welke organisaties en instellingen voorrang hebben op noodstroom. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen en zorginstellingen. Ook bij langdurige uitval van drinkwater worden noodvoorzieningen getroffen. Zo kunnen in gemeenten tijdelijke distributiepunten voor drinkwater worden opgezet.

undefined

Informatie

De overheid wil je tijdens een crisis snel en zo goed mogelijk informeren. Dat gebeurt onder andere via XFacebook of NL-Alert. Raadpleeg bij kortstondige storingen de website van jouw nutsbedrijf. Daarnaast kun je je ook voorbereiden. Download deze handige meterkastkaart (pdf) met daarop belangrijke telefoonnummers, instructies over wat je zelf kunt doen tijdens een storing en een overzicht van kanalen waar je informatie kunt vinden tijdens een storing. Ook vind je hierop de wat je nodig hebt voor het maken van een noodpakket. Print de meterkastkaart uit en hang deze op in uw meterkast. Zo heb je de belangrijkste informatie en instructies altijd bij de hand.

Nieuws