Geef elkaar ook de ruimte in de zomerperiode: actualisatie noodverordening Covid-19

De voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, drs. H.M.F. Bruls, heeft op 30 juni 2020 de Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Gelderland-Zuid aangepast en vastgesteld. Deze noodverordening geldt vanaf woensdag 1 juli. De aangekondigde versoepelingen en aanpassingen voor de horeca, evenementenbranche, sport en onderwijs zijn hierin verwerkt.

Meer personen bijeen
De limiet om met een maximum aantal mensen binnen of buiten samen te komen vervalt. Deze versoepeling biedt – mits voldaan wordt aan aantal richtlijnen - meer mogelijkheden voor de horeca, musea en theaters. Discotheken en nachtclubs blijven nog wel gesloten. Daarnaast vervalt ook het verbod op vergunningsplichtige evenementen en kunnen er onder voorwaarden weer evenementen georganiseerd worden.

(Openbaar) Vervoer
Alle zitplaatsen in het openbaar vervoer komen weer beschikbaar. Daarnaast is het dragen van een mondkapje ook een verplichting in taxi’s, busjes of een touringcars.

Onderwijs verder open
Docenten en leerlingen van basisscholen hoeven geen onderlinge afstand meer te houden. Voor het voortgezet onderwijs geldt dit alleen voor de leerlingen. Mbo’s, hogescholen en universiteiten krijgen na de zomervakantie meer ruimte voor onderwijs op school of instellingen. Ook hier blijft de 1,5 meternorm van kracht.

Uitzondering op de 1,5 meter
In sommige tijdelijke situaties wordt zelfs de afstandsnorm van 1,5 meter losgelaten. Denk hierbij aan hulpbehoevenden en hun begeleiders, instructeurs in lesauto’s, sporters, acteurs of dansers.

De geactualiseerde Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Gelderland-Zuid staat gepubliceerd op https://www.crisisglz.nl/noodverordening/

Voorzitter van de Veiligheidsregio Hubert Bruls: “De piek aan coronabesmettingen en de daarbij passende strenge maatregelen hebben we gelukkig achter ons gelaten. Met zijn allen hebben we meer grip op het virus, maar het virus is nog niet weg. Blijf elkaar dus de ruimte geven en voorkom dat u zich gedurende de vakantieperiode laat verleiden om ook de basisafspraken los te laten. Mijn vakantiegroet is dan ook tweeledig: geniet én houd afstand, vermijd drukte en let op uw hygiëne. Op deze wijze werken we samen toe naar hopelijk meer versoepelingen in september.”

Nieuws