Gebruik van zwaailichten en sirenes bij rijtrainingen ambulance

De Regionaal Ambulance Vervoer (RAV) Gelderland Zuid gebruikt sinds vandaag ook zwaailichten en sirenes bij rijtrainingen. Twee rijinstructeurs van de RAV hebben inmiddels de bevoegdheid om te mogen rijden met de zogenoemde optische en geluidssignalen (OGS+).

De registratie en coördinatie van de rit is een taak die ondergebracht is bij de Meldkamer. Het voertuig waarmee gereden wordt, is herkenbaar als voorrangsvoertuig met als verschil de dubbele spiegels en dubbele bediening voor de rijinstructeur. Dit voertuig wordt niet binnen de parate dienst gebruikt en staat daarom altijd ter beschikking voor scholing.

Brandweer Opleidingscentrum Amsterdam-Amstelland Schiphol (BOCAS), de Academie voor Ambulancezorg (AvA), Politie en de rijopleiding van Defensie hebben vorig jaar gezamenlijk een geslaagde OGS+ pilot gedraaid. Zo werd er onder andere gekeken naar de belasting voor het verkeer, wanneer er gereden werd met OGS en het aantal ongevallen dat plaatsvindt. Opvallendste resultaat uit de pilot is dat mensen die al tijdens het opleiden met OGS rijden het in de praktijk veel beter doen, doordat er al ervaring wordt opgedaan. Verder kwam uit de pilot naar voren dat het oefenen op de openbare weg met optische en geluidssignalen bijdraagt aan de kwaliteit van de rijopleiding voor bestuurders van voorrangsvoertuigen zonder dat het de verkeersveiligheid teveel in gevaar brengt. Uit de resultaten van de pilot kwam tevens naar voren dat zowel onder hulpdiensten, rijinstructeurs van de hulpdiensten als bij de bevolking veel draagvlak bestaat voor oefenen op de openbare weg.

Deel deze informatie via:

Nieuws