Fijne en veilige vakantie

Op 11 juli start voor veel inwoners van het gebied Gelderland-Zuid officieel de zomervakantie. Vaak een fijne periode, die echter vanwege het coronavirus mogelijk wat minder onbezorgd is dan anders.

Corona en vakantie 
Vermijd drukte, ook tijdens de vakantieperiode. Gaat u toch op vakantie? Ga dan wijs op reis. Houdt u waar ook ter wereld altijd aan de basisregels (Klachten? Blijf thuis en laat u testen, houd afstand, vermijd drukte en was vaak uw handen). Als u op vakantie wilt naar het buitenland, controleer dan eerst het reisadvies voor dat land op www.nederlandwereldwijd.nl. Houd er rekening mee dat in ieder land beperkende maatregelen zijn. Ontwikkelt u tijdens uw vakantie gezondheidsklachten? Meld u bij een lokale huisartsenpost. Ontwikkelt u bij thuiskomst gezondheidsklachten? Blijf thuis en laat u testen. Maak een afspraak via 0800-1202.

camping.png

112, daar red je ook op vakantie levens mee
Een incident is erg vervelend en onderweg naar of op een vakantieadres des te vervelender. Gelukkig hebben alle landen van de Europese Unie (EU) hetzelfde alarmnummer: 1-1-2. Daarnaast zijn er nog zo’n 60 landen waarvan het alarmnummer overeen komt met ons eigen nummer. Net als in Nederland is dit noodnummer gratis en te bereiken vanaf vaste en mobiele telefoons.

In geval van een acute (medische) hulpvraag of noodsituatie, belt u 1-1-2. Binnen de EU kunt u in het Engels spreken met de plaatselijke alarmcentrale. De centralist zal vragen van wie u hulp wilt hebben: politie - brandweer - ambulance. Vervolgens vertelt u waar hulp wordt gewenst, in welke plaats en het adres. Probeer zo duidelijk en rustig mogelijk uw verhaal te doen. De centralist kan dan snel een duidelijk beeld krijgen van wat er aan de hand is en welke noodzakelijk gewenste hulp gestuurd moet worden.

Ook in het buitenland zijn er, naast het alarmnummer 112, nationale noodnummers voor situaties die niet levensbedreigend zijn. Kijk voordat je vertrekt welke noodnummers er gelden in het land dat je bezoekt en sla deze op in je mobiele telefoon.

bbq en water.png

Niets is zo veranderlijk als het weer
Blijft of verblijft u in onze mooie regio dan zal het weer u ongetwijfeld verrassen. Niets is immers zo veranderlijk als het weer.

Blijf uit de rivieren
Bij warme temperaturen, biedt onze waterrijke regio voldoende plek voor afkoeling. Maar blijf alstublieft uit onze grote rivieren. De drie grootse risico’s zijn: waterdiepte, stroming en scheepvaart. Het water tussen de kribben ziet er op het oog wellicht veilig uit, maar dit is niet ingericht om pootje te baden of te zwemmen. Door de scheepvaart en de stroming is de bodem onder water steeds in beweging. Het water kan daardoor plotseling een stuk dieper worden en door het troebele rivierwater is dat niet te zien. Naast de gewone stroming zijn er gevaarlijke onderstromen en kunnen er zich draaikolken voordoen. Tot slot riskeert u een flinke boete. Klik hier voor meer informatie.

Pas op met open vuur
Bij een te lange droogte neemt de kans op natuurbranden ook toe. Een brandje in het bos of de hei kan al snel uit de hand lopen. Natuurbranden zijn grillig en moeilijk te bestrijden. Vuur kan zich razendsnel verspreiden via kruinen van bomen en kan heel onverwachts op de grond opduiken. Het grootste gevaar voor mensen is dat ze door het vuur ingesloten raken en niet meer weg kunnen komen. Rook liever niet in natuurgebieden, gooi afval in de daarvoor bestemde afvalbakken en pas op met BBQ’s. Klik hier voor meer informatie.

Weet wie je moet bellen bij noodweer
Vaak doorbreekt een flinke onweersbui een warme periode. Bij hevig noodweer krijgt de meldkamer honderden telefoontjes van inwoners die overlast of schade hebben. Situaties die levensbedreigend zijn krijgen voorrang op andere hulpverzoeken. Medewerkers van de meldkamer die telefoontjes aannemen maken een snelle inschatting van het risico en kunnen daardoor niet iedereen volledig en uitgebreid te woord staan. Door drukte kan het langer duren voordat je de meldkamer kunt bereiken. Bij acuut gevaar of spoed bel je het alarmnummer 112. Is het niet acuut en speelt het in de openbare ruimte, neem dan contact op met je gemeente. Klik hier voor meer informatie

voertuigen.png

 

 

 

Nieuws