Elektrische apparaten: houd ze in de gaten

De wasdroger, wasmachine, magnetron of de televisie… bijna alle elektrische apparaten in huis worden warm. Kunnen de apparaten in jouw huis hun warmte kwijt? En zijn ze stofvrij? Het is belangrijk om dit in de gaten te houden, want onvoorzichtig gebruik van elektrische apparaten is één van de meest voorkomende oorzaken van een woningbrand.

Gelukkig kun je zelf veel doen om brand in je woning te voorkomen. We geven je wat tips om je huis brandveiliger te maken.

Let op je wasdroger

Van alle elektrische apparaten zijn wasdrogers het meest brandgevaarlijk. Lees daarom altijd de gebruiksaanwijzing van de fabrikant goed door en let op het advies voor onderhoud en schoonmaak. Maak in ieder geval de filters altijd goed schoon.


Zet apparaten liever uit dan op stand-by

Als een elektrisch apparaat aan staat, dan worden de onderdelen in het apparaat warm. Bijvoorbeeld de harde schijf van je computer of onderdelen in de televisie. Als het apparaat op stand-by (slaapstand) staat, blijven de onderdelen warm.

Rol een haspel altijd uit

Als je een haspel gebruikt, rol die dan helemaal uit. Het nog opgerolde snoer op de haspel kan warm worden en als het isolatiemateriaal smelt kan er kortsluiting ontstaan. Met brand als gevolg.

Reinig het filter van de afzuigkap

Maak regelmatig het filter van de afzuigkap schoon. Het vet in de filter kan vlam vatten als je veel kookt of als de vlam in de pan slaat.

Denk aan ventilatie voor (inbouw)apparatuur

De warmte die apparaten afgeven, moet weg kunnen. Denk bijvoorbeeld aan een televisie, versterker, modem, computer, oven, koelkast of magnetron. Denk bij inbouwapparatuur aan een ventilatierooster en maak de ruimte rondom de apparaten eens per jaar goed schoon.  

Meer weten?

Wil je meer weten over de (brand)veiligheid van elektrische apparaten? Lees dan deze folder van Brandweer Nederland.

Deel deze informatie via:

Nieuws