Dekkingsplan Brandweer 2024-2027 door Algemeen Bestuur vastgesteld

Vandaag, op 25 april 2024, heeft ons Algemeen Bestuur het Brandweer Dekkinsgplan 2024-2027 definitief vastgesteld. Dit betekent dat er regionaal gezien negen wijzigingen plaatsvinden die effect hebben op de dekking van brandweervoertuigen en -specialismen in Gelderland-Zuid. Brandweer Gelderland-Zuid heeft onderbouwd dat met deze wijzigingen de dekking van het gebied Gelderland-Zuid zo optimaal mogelijk is ingedeeld. De voorgestelde wijzigingen worden dit jaar doorgevoerd.

Dekkingsplan voor optimale dekking brandweerzorg in Gelderland-Zuid
Het dekkingsplan komt voort uit een wettelijke verplichting en maakt onderdeel uit van het Regionaal Beleidsplan van de Veiligheidsregio. In dit dekkingsplan zijn naast de basisbrandweerzorg ook de spreiding van de specialistische taken in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid uitgewerkt.

Bekijk het dekkingsplan (pdf)

Negen veranderingen op basis van het Dekkingsplan

De wijzigingen waar het in het Dekkingsplan om gaat zijn:

1. De tweede tankautospuit van post Wijchen wordt uit de operationele sterkte gehaald.

2. Het redvoertuig van post Groesbeek wordt uit de operationele dienstverlening gehaald (van 6 naar 5 operationele redvoertuigen) en het redvoertuig van post Wijchen wordt verplaatst naar de beroepspost Nijmegen-West.

3. Het Hulpverleningsvoertuig (HV) van beroepspost Nijmegen-West wordt verplaatst naar post Wijchen en de HV van post Geldermalsen wordt uit de operationele dienstverlening gehaald.

4. De Waterwagen-groot (WTG) gaat van post Ubbergen naar post Groesbeek.

5. de Schuimblus-haakarmbak (SBH) als eenheid voor schuimblussing gaat van beroepspost Nijmegen-West naar post Beuningen. De SBH’s van post Beesd en post Ochten zijn gezien de potentiële inzet van schuim op de Betuweroute niet heroverwogen.

6. Oppervlaktereddingsteams gaan van 18 naar 11 teams. Nijmegen-Centrum, Beuningen, Overasselt, Malden, Ubbergen, Druten en Waardenburg worden uit de operationele sterkte gehaald.

7. De brandweerhulpboot van posten Asperen wordt uit de operationele sterkte gehaald.

8. De verkenningseenheid van post Beuningen wordt uit de operationele dienstverlening gehaald en de overige zes posten behouden de taak van verkenningseenheid.

9. 25kV-eenheden (t.b.v. veiligheidstesten Betuweroute): de 25kV-eenheid van post Beesd wordt uit de operationele dienstverlening gehaald en de overige drie posten behouden de taak van 25kV t.b.v. veiligheidstesten Betuweroute.

Met deze wijzigingen is de spreiding van voertuigen en specialismen optimaal en wordt de brandweerzorg in Gelderland-Zuid zo efficiënt en doelmatig mogelijk ingezet.

Er is een gedetailleerde planning uitgewerkt om posten op te gaan leiden voor nieuwe taken, zodat aan het einde van het jaar de eenheden verplaatst kunnen worden.

Toekomstgerichte brandweerzorg

Naast implementatie en een terugblik op het doorlopen proces, gaan we ook inzetten op de toekomstgerichte brandweerzorg. Dit betekent dat we trajecten gaan doorlopen om te onderzoeken of we de uitvoering van bestaande taken kunnen optimaliseren en of we nieuwe taken moeten gaan inbedden in onze repressieve brandweerzorg.

Deel deze informatie via:

Nieuws