Brandweer en de Brandwonden Stichting: aandacht voor de gevaren van koolmonoxide en voor plaatsen CO-melders!

Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting zijn een landelijke campagne ‘Stop CO-vergiftiging’ gestart om mensen te wijzen op de risico’s én bewust te maken van de symptomen van een koolmonoxidevergiftiging. De campagne richt zich op een algemeen publiek, maar focust daarbinnen op ‘risicogroepen’ zoals ouders van jonge kinderen, zwangere vrouwen, jongvolwassenen en senioren.

Onderdeel van de campagne is een online kennistest. Het doel van deze test is om de kennis van mensen over symptomen van koolmonoxide te vergroten. Je leert hoe je een koolmonoxidevergiftiging kunt herkennen, voorkomen en wat je moet doen.

Doe de test hier.

Ken de symptomen
Het herkennen van een koolmonoxidevergiftiging is lastig, omdat de symptomen lijken op die van griep. Particulieren, maar ook huisartsen leggen daarom niet gemakkelijk het verband met een koolmonoxidevergiftiging. Des te belangrijker dat zowel de patiënt als de huisarts, zeker tijdens de griepperiode, een koolmonoxidevergiftiging altijd in hun achterhoofd houden. Indien er klachten zijn die wijzen op een koolmonoxidevergiftiging zou het goed zijn als de huisarts doorvraagt: zijn er huisgenoten met dezelfde klachten? Heeft u een geiser of CV-ketel in uw woning?

Griep of gif?
Belangrijk is dat mensen ook zelf de symptomen van een koolmonoxidevergiftiging herkennen. We hebben het dan over: hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid en versnelde hartslag. Duidelijkheid of het griep of gif is, kan alleen een koolmonoxidemelder brengen. Koolmonoxide kun je zélf niet ruiken of zien. Een koolmonoxidemelder waarschuwt je bij een te hoge hoeveelheid koolmonoxide. Naast het plaatsen van een koolmonoxidemelder is het verstandig om het verbrandingstoestel in huis jaarlijks te laten controleren door een erkend vakman en je huis continu goed te ventileren.

Lees meer over de campagne op www.brandweer.nl/koolmonoxide.

Nieuws