Brandveiligheidslessen op basisscholen bewijzen meerwaarde

Vandaag is de brandweer aanwezig op basisschool de Viersprong in Wijchen. Jaarlijks bezoeken zij circa 125 scholen in Gelderland-Zuid om brandveiligheidslessen te geven aan leerlingen uit groep 6. Aan de hand van een interactieve quiz voeren de kinderen proefjes uit en spelen ze het vluchtspel. Daarnaast krijgen ze een leuk presentje mee en een brief voor de ouders.

IMG-20190322-WA0002.jpg

De reacties van de kinderen, de leerkrachten en ouders blijven onverminderd positief. En de praktijk wijst uit dat voorlichting aan de jonge generatie bovendien zeer nuttig is. Hieronder het indrukwekkende verhaal van een moeder uit Hilversum die bijstand kreeg van haar 9-jarige zoontje Max.

‘Het was in de zomervakantie. Mijn zoon Max was op de ipad aan het spelen. Ik rook een brandlucht maar het was heel vaag. Ik liep naar de achtertuin maar zag en rook niks meer. Ik ging dus weer naar binnen.

Vrij snel, ik denk zo’n 2 minuten later was er overduidelijk de geur van brand. BRAND. Ik ging weer naar buiten en nu was er duidelijk zichtbaar een brand met veel rook. Ik kon het horen knetteren. Het was tijdens de weken dat het zo warm was en door mij heen ging een gevoel van: dit is mis. Gek om zo op te schrijven maar het klonk alsof de brand honger had en groter wilde worden. Er stond dus op zo’n 50 meter van ons huis een houten schuurtje in de brand. Wat ik op dat moment dacht was: Hoe lang duurt het voordat het vuur bij ons huis is. En vervolgens blokkeerde mijn hoofd. Er waren teveel prikkels waarop ik wilde reageren zoals: De brand blussen, bellen, mensen waarschuwen. Wat moest ik als eerste doen? Ik wilde natuurlijk het goede voorbeeld geven (niet dat ik daar op dat moment aan dacht). Ook dingen als wat staat er in een schuur dat kan ontploffen bij hoge temperaturen…..

Toen was daar Max. Hij had nog niet zo lang geleden les gekregen op school wat hij moest doen bij brand. Wat was ik blij dat hij die lessen had gekregen. Het eerste wat hij mij vertelde was dat ik rustig moest blijven (o, ja dat is een goeie).

Vervolgens vertelde Max dat we mensen moesten gaan waarschuwen. Ik deed ramen en deuren dicht en pakte mijn telefoon. Max nam zijn kleine zusje bij de hand, bleef haar vasthouden en we gingen naar buiten.

Buiten zijn we langs de deuren gegaan en Max drong aan om te bellen naar de brandweer. Net op het moment dat ik het nummer in wilde toetsen kwam er een buurvrouw naar ons toe en die gaf aan dat de brandweer onderweg was. Zij had net gebeld.

Max vertelde dat we moesten zorgen dat we geen rook binnenkregen en begon te vertellen waarom rook gevaarlijk kan zijn. Toch was de verleiding groot om toch even te kijken naar de brand. Iedereen was gewaarschuwd, mensen van wie het schuurtje was waren helaas op vakantie.
Gelukkig was de brandweer er heel snel en was het vuur snel professioneel geblust. Max was geschrokken maar net als ik blij dat hij wist wat hij moest doen. Ik was trots op Max niet alleen omdat hij wist wat mij moest doen maar ook omdat hij goed handelde. En toen………..toen ging mijn zoon thuis weer verder op de ipad alsof er niks was gebeurd.’

 

%MCEPASTEBIN%

Nieuws