Bereid je voor op een situatie met gevaarlijke stoffen

‘Gevaarlijke stoffen’, oftewel stoffen die giftig, brandbaar of explosief zijn, komen we overal tegen. In huis gebruiken we regelmatig schoonmaakmiddelen en andere producten die deze stoffen bevatten. Denk aan chloor, ammoniak of spiritus. In en rondom ons huis kunnen we koolmonoxide en asbest tegenkomen. Of wat dacht je van rook bij een brand. Schone rook bestaat namelijk niet. Het is dus van belang dat je weet wat je moet doen als je in aanraking komt met gevaarlijke stoffen, of bij een ongeval.

Blijf uit de rook

Schone rook bestaat niet. Het maakt niet uit wat er brandt: chemische stoffen, (tuin)afval, papier, schoon hout, olie of plastic. Een huis of een bos. Rook zit vol roetdeeltjes en andere schadelijke stoffen die acute en/of langdurige klachten kunnen veroorzaken. Ook bij een woningbrand of bosbrand kunnen dus schadelijke stoffen vrijkomen. Rook inademen kan leiden tot brandende ogen, een geïrriteerde neusholte, keel of luchtwegen. Hoe meer rook je inademt, hoe sneller deze effecten optreden.

Voorkom klachten

 • Blijf uit de rook. Ga dus niet kijken bij een brand.
 • Als het niet lukt om uit de rook te blijven, span je dan zo min mogelijk in. Als je actief bezig bent, adem je meer lucht en dus ook rook in.
 • Komt de rook dichtbij je huis? Sluit dan ramen en deuren en schakel, indien mogelijk, het ventilatiesysteem uit.
 • Help mensen in je omgeving om ook uit de rook te blijven.
 • Als de rook weg is, lucht je huis dan goed door ramen en deuren open te zetten. Zit er daarna toch een brandlucht aan je gordijnen of kleding? Dan is het ’t beste om ze te wassen.

Koolmonoxide

Elk jaar vallen er gewonden en doden door een CO-vergiftiging. Je ruikt koolmonoxide (CO) niet en je ziet het niet. Maar als je het inademt ontstaat er zuurstoftekort in je lichaam. De symptomen lijken erg op een griepje en worden daardoor vaak te laat herkend.

Zo kun een koolmonoxidevergiftiging voorkomen of verkleinen:

 • Hang een CO-melder op, op de juiste plaats. Kijk op co-wijzer.nl waar in jouw woning de CO-melder moet hangen.
 • Laat de verwarmingsinstallatie regelmatig controleren door een erkende installateur.
 • Heb je een open haard? Laat de schoorsteen minimaal één keer per jaar vegen om verstopping te voorkomen.
 • Zorg altijd voor voldoende luchttoevoer en ventilatie in huis. Sluit bijvoorbeeld ventilatieroosters in de woning nooit af.

Asbest

Asbest is een materiaal dat vroeger vaak in de bouw werd gebruikt omdat het sterk is, niet makkelijk slijt en tegen hoge temperaturen kan. Omdat het grote gezondheidsrisico’s heeft is het sinds 1994 verboden te gebruiken. Ben je in de buurt van een brand waar asbestvezels vrijkomen? Blijf dan helemaal uit de buurt. Ga naar binnen en sluit ramen en ventilatieroosters.

Heb je het vermoeden dat je ergens asbest aantreft?

 • Laat het liggen en raak het niet aan. Loop er ook niet doorheen.
 • Voorkom dat stukjes asbest in je woning terecht komen door bijvoorbeeld schoenen, kinderwagen of huisdieren.
 • Voorkom dat kinderen gaan spelen met asbest.
 • Meld je vondst bij de gemeente. Die zal een deskundige inschakelen voor verder onderzoek en de afhandeling ervan.

Meer weten over wat te doen bij veiligheidsrisico’s? Kijk dan op www.vrgz.nl/wat-te-doen en volg de VRGZ op onze socials.

Deel deze informatie via:

Nieuws