'Wat doe jij bij zwaailicht en sirene?'

'Wat doe jij bij zwaailicht en sirene?' Die vraag staat centraal in de campagne over voorrangsvoertuigen die op donderdag 5 maart van start is gegaan. De campagne geeft informatie over hoe weggebruikers veilig kunnen reageren als er een voertuig nadert met zwaailicht en sirene.

zwaailicht en sirene.PNG

Veilig reageren 
De hoofdboodschap van de campagne die het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland (ROV) in samenwerking met het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) en regionale veiligheidspartners in Oost-Nederland ontwikkelde is: blijf kalm en reageer rustig. De campagne heeft een praktisch informerende insteek. Naast een app met kennistest en een informatiefolder zijn er bijvoorbeeld filmpjes waarin adviezen gegeven voor een aantal veel voorkomende situaties. De app en filmpjes zijn bereikbaar via de campagnewebsite: www.zwaailichtensirene.nl.

Behoefte aan informatie
Uit onderzoek van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) blijkt dat weggebruikers vaak onverwacht en ook ongewenst reageren als zij merken dat er een voorrangsvoertuig nadert. Dat leidt regelmatig tot gevaarlijke situaties en ongelukken. Veel voorkomende voorbeelden van ongewenst gedrag zijn door rood licht rijden, snelheidsovertredingen, plotseling stoppen of uitwijken en op de vluchtstrook rijden. Uit een enquête onder weggebruikers bleek dat de meerderheid denkt te weten hoe te reageren, maar bij doorvragen blijkt hun kennis ernstig tekort te schieten. Daarmee geconfronteerd gaf maar liefst negentig  procent van de ondervraagden aan behoefte te hebben aan meer informatie.

Samenwerkende partners
De campagne 'Wat doe jij bij zwaailicht en sirene' is een initiatief van het ROV Oost-Nederland in samenwerking met het IFV en de regionale veiligheidspartners in Oost-Nederland: Politie Oost Nederland, veiligheidsregio’s in Overijssel en Gelderland, Ambulancezorg Nederland en Rijkswaterstaat Oost-Nederland.

Deel deze informatie via:

Nieuws