ACE-Award uitgereikt aan Meldkamer Brandweer Gelderland-Zuid

De Meldkamer Brandweer Gelderland-Zuid  heeft als eerste Nederlandse meldkamer de prestigieuze ACE-Award van de Internationale Academy voor Emergency Dispatsch (IAED) ontvangen. De Award is de kroon op het werk, nu de meldkamer de status van Accredited Centre of Excellence heeft bereikt. De MKB is de 37e van wereldwijd 422 gebruikers die deze erkenning heeft ontvangen. De ACE borgt dat werkprocessen op orde zijn en de geprotocolleerde uitvraag voldoet aan de doctrine. Vanuit Salt Lake City was Jerry Overton als President van de IAED speciaal overgekomen om de award te overhandigen.

Als elke seconde telt

Het gaat op de meldkamer altijd om burgers die in nood zijn. Uitvraag van 112-meldingen door centralisten is dan ook erg moeilijk. Veel handelingen moeten tegelijk gedaan worden, er klinkt soms lawaai op de achtergrond, emoties kunnen de overhand dreigen te nemen in het gesprek, veel melders bellen voor het eerst 112, je kan geen stiltes laten vallen, er moeten meerdere vragen worden gesteld in volgorde van belangrijkheid en de centralist moet gelijktijdig de antwoorden in een computersysteem invoeren om een alarmering te kunnen doen. Er zijn meerdere zintuigen tegelijk nodig. Dat is lastig. Fouten mogen niet gemaakt worden, want elke seconde telt en er kunnen levens op het spel staan.

ProQA-Fire biedt protocol voor uitvragen
Met ProQA-Fire is het mogelijk om via scenario en vraag/antwoord keuzes 3.500 verschillende intakegesprekken vorm te geven. Hiermee borgen we dat de basisintake met de melder, ongeacht de verschillen tussen de centralisten, een kwalitatief hoog niveau is en dat voor elke melder dit proces efficiënt verloopt. Elke melding wordt teruggeluisterd door een kwaliteitsbeoordelaar en de centralist ontvangt feedback. Er wordt voortdurend gekeken wat er beter kan. Er ontstaat een cirkel van leren en wordt elke melding een kans om het de volgende keer nog beter te doen.

Goed voorbeeld doet goed volgen
In de regio Haaglanden is men onlangs ook gestart met de uitrol van dit systeem. De Raad van Brandweercommandanten heeft de aanbevelingen van de meldkamer Nijmegen overgenomen en gaat ProQA-Fire geleidelijk in alle Nederlandse meldkamers implementeren.

Deel deze informatie via:

Nieuws