Aankondiging oefening Koninklijke Luchtmacht met helikopters en F16-jachtvliegtuigen

Op dinsdag 19, donderdag 21 en vrijdag 22 september vindt er in de Betuwe een WIS (Weapon Instructor Standardization)- oefening plaats met helikopters en straaljagers van de Koninklijke Luchtmacht en een straalvliegtuig van een civiele partij. Voor deze periode is toestemming verleend voor het uitvoeren van militaire vluchten voor oefendoeleinden op zeer lage hoogte.

Om veilig te kunnen opereren in missiegebieden trainen helikopterbemanningen en F16-vliegers van de Koninklijke Luchtmacht het hele jaar door. Doel van oefeningen is om vliegers van Apache, Chinook, Cougar en F-16 jachtvliegtuigen gedegen en professioneel voor te bereiden op missies en inzet in binnen- en buitenland.

Op dinsdag 19, donderdag 21 en mogelijk ook op vrijdag 22 september wordt met Apache gevechtshelikopters, Chinook en Cougar transporthelikopters, F-16 jachtvliegtuigen en een L39 civiel straalvliegtuig de Weapon Instructor Standardization beoefend. In deze oefening worden de afspraken over wapeninzet afgestemd op de mogelijke uitvoering in de praktijk. De resultaten hiervan worden meegenomen in de opleidingen van vliegbemanningen. Helikopters en jachtvliegtuigen trainen uitwijkmanoeuvres voor lucht- en grondgebonden dreiging. Een groot deel van deze training vindt plaats in simulatoren. Echter zal een deel altijd in praktijk beoefend moeten worden. Het kan dat u dit hoort of hier last van heeft.

Het gebied waar geoefend wordt ligt in een rechthoek globaal tussen Raamsdonksveer, Lexmond, Veenendaal, Neerlangel en Raamsdonksveer. De vliegtrainingen vinden plaats op dinsdag 19, donderdag 21 en mogelijk ook op vrijdag 22 september tussen 09.00 uur en 16.00 uur.

laagvlieggebied Maas-Waal.jpg

Ontheffing
De verleende ontheffing en meer informatie over vliegbewegingen zijn te vinden op internet luchtmacht.nl/vliegbewegingen, kijk bij ‘documenten’, of NOS-teletekst pagina 766. De beschikking wordt gepubliceerd in de Staatscourant.

Klachten
Militaire oefeningen worden zorgvuldig voorbereid. Dit is van essentieel belang voor de oefenende eenheden, maar ook voor de omgeving van de oefenlocaties. Het kan zijn dat omwonenden toch overlast ondervinden, bijvoorbeeld van de vliegbewegingen. Eventuele klachten kunnen worden ingediend via www.luchtmacht.nl/geluidshinder. Voor vragen en eventuele geluidhinderklachten is ook het gratis telefoonnummer 0800 – 0226033 bereikbaar.

Meer informatie over vliegbewegingen kunt u lezen op de website van defensie.
X: @Kon_Luchtmacht
Facebook: @Luchtmacht

Deel deze informatie via:

Nieuws