Januari is gemiddeld de koudste maand in Nederland en dan kunnen we te maken krijgen met extreem weer. Hoe kun je je erop voorbereiden als het weer ineens omslaat?
Afgelopen jaren hebben we in Nederland verschillende effecten van klimaatveranderingen mogen ervaren. Denk aan zware stormen, hoosbuien, hitte en langdurige droogte. Deze onverwachte weertypen kunnen ons dagelijks leven ineens ontregelen. Daarom besteden we in de maand januari aandacht aan overlast door neerslag, wind, sneeuw en ijs.
Wat te doen bij stormschade of wateroverlast?
Help: sneeuw en ijs!
Hoe weet je wanneer het natuurijs dik genoeg is? Elke 5 graden vorst betekent één centimeter ijs, mits het overdag niet te veel dooit. In totaal moet het 35 graden hebben gevroren, dan is het ijs 7 centimeter dik. Houd het weerbericht dus in de gaten. Twijfel je of het ijs dik genoeg is? Neem dan geen risico!
Een dik pak sneeuw kan voor veel overlast zorgen. Hoe kun je veilig de weg op als het sneeuwt?
Geniet er ook lekker van! Daarnaast kun je elkaar en de hulpdiensten ook een handje helpen door je stoepje sneeuwvrij te maken. Hiermee worden gladde situatie voorkomen en zijn de brandputten (ondergrondse brandkranen) ook direct zichtbaar voor de brandweer.
Houd de lijn vrij voor levensbedreigende en acute zaken
Bij hevige regelval en storm krijgt de meldkamer vaak honderden telefoontjes van inwoners die overlast of schade hebben. Bel bij situaties die niet levensbedreigend zijn daarom 0900-0904, zodat de lijn van 112 vrij blijft voor levensbedreigende en acute zaken.
Handige tips
Deel deze informatie via: