Klimaatveranderingen en extreem weer

Een aantal effecten van klimaatveranderingen hebben we de afgelopen jaren ervaren: zware stormen, hoosbuien, hitte en langdurige droogte. Onverwachts opkomende weertypen kunnen ons dagelijks leven ontregelen. Daarom besteden we - afhankelijk van het daadwerkelijke weer – in de maand januari aandacht aan neerslag, wind, sneeuw en ijs. Dit omdat januari gemiddeld de koudste maand is in Nederland en de zwaarste stormen vaak voorkomen in de winter.

Weerswaarschuwing KNMI
Het KNMI kan bij naderende hevige sneeuwval of stevige vrieskou een waarschuwing of weeralarm afgeven. Dit gebeurt via radio, tv en internet en is bedoeld voor iedereen. Bij een weeralarm (code rood) worden algemene adviezen gegeven: blijf thuis als dat kan en sluit alle ramen en deuren. Op de website van het KNMI is er ook de mogelijkheid om een regio te selecteren, waardoor de informatie nog specifieker wordt.

code geel.png

Wie bel je wanneer voor de gevolgen?
Bij een hevige neerslag en storm krijgt de meldkamer veel telefoontjes van inwoners die overlast of schade hebben. Situaties die levensbedreigend zijn krijgen voorrang op andere hulpverzoeken. Medewerkers van de meldkamer die telefoontjes aannemen maken een snelle inschatting van het risico en kunnen daardoor niet iedereen volledig en uitgebreid te woord staan. Door drukte kan het langer duren voordat je de meldkamer kunt bereiken. Op de website van de brandweer staat een handig overzicht.

brandweersite.png

 

Nieuws